turknet logo

İnternet Terimleri

Wildcard SSL Nedir?

Eylül, 2022
Paylaş
  • 2251
  • Wildcard SSL Nedir?

    SSL sertifikası, tarayıcıların ve sunucuların kendi arasında iletilen tüm verileri şifreler ve güvende tutar. Bu nedenle web sitelerinin tamamı için önemlidir. Güvenliği sağlamak için tüm sitelerin SSL’ e geçmesi önerilir.

    Wildcard SSL Nedir?

    Wildcard SSL, sınırsız sayıda web sitesini güvenli hale getirmenizi sağlar. Birden fazla siteyi veya sayfayı yöneten herkes için önemli bir yöntemdir. SSL (Secure Sockets Layer), internet adreslerinin doğruluğunu ve güvenilirliğini kontrol eder. Veri iletişimleri arasında şifreli kanal oluşturarak güvenliği artırır.  Son alınan karara göre SSL kullanmayan web sitelerine giriş yaparken “güvenli değil” uyarısını görürsünüz. Bu değişiklik HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) yerine HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) içeren sitelerin kullanımını arttırdı.

    Siber suç oranlarını düşürmek ve kullanıcı güvenliğini sağlamak için internet sitelerinde SSL kullanılır. Şirketlerin ve kullanıcıların ihtiyaçlarına göre farklı SSL sertifikaları bulunmaktadır. Güvenlik gereksiniminden kaynaklı kullanılan SSL sertifikalarından en uygun olanı seçmek önemli bir ayrıntıdır. Wildcard SSL sertifikaları, yönetilmesi gereken çok sayıda alan adı sertifikalarının zahmetinden kurtarır. Her alan için farklı sertifikalar yerine bunların tamamını kapsayan Wildcar SSL sertifikaları tercih edilir.

    Wildcard SSL Ne İşe Yarar?

    Wildcard SSL sertifikalarının iki türü mevcuttur. Bu seçeneklerin biri Domain Validation yani Alan Adı Doğrulama diğeri ise Business Validation yani İşletme Doğrulamadır. Domain Validation, birçok alanda kullanılabilir ve satın alınması kolay bir türdür. Business Validation, farklı bölümlerdeki her boyutta işletme için uygundur. Bu sertifika sadece yasal olan işletmeler tarafından satın alınabilir. 

    Tek bir Wildcard SSL sertifikası ile birçok alt alanda işlem gerçekleştirebilirsiniz. Tüm alanları yöneterek farklı SSL alma gereksinimini ortadan kaldırır. Dilediğiniz kadar alt alan kurarak hepsini tek bir sunucuyla yönetme kolaylığı sağlar. Zamandan tasarruf ve kullanım verimliliği, Wildcard SSL sertifikalarının en çok tercih edilme sebeplerindendir.

    Wildcard SSL kullanırken müşterileriniz tarafından, güvenlik düzeyini artırma amacıyla şirketinizin adı görüntülenir. Bu durum müşteri kitlenizin güvenini sağlayacak ve sadık müşterinizin oranınızı arttıracaktır. Wildcard SSL sertifikası tarafından güvence altına alınan internet sitenizin tarayıcı adres çubuğuna baktığınız zaman bir kilit simgesi görürsünüz. Bu durum web sitenizi ziyaret eden her kullanıcıya güven verir. Bu sertifikalar sayesinde Google’daki sıralamanızı yükseltebilirsiniz.

    Standart SSL ve Wildcard SSL Sertifikalarının Farkı Nedir?

    Wildcard SSL sertifikaları, standart sertifikalardan daha pahalıdır. Bunun birkaç sebebi vardır. Öncelikli olarak size zaman ve emekten tasarruf ettirir. Wildcard SSL tek seferde birçok sertifikayı içinde barındırdığı için tekli olarak satılan SSL sertifikalarından daha uyguna gelecektir.

    Wildcard sayesinde aynı anda birden fazla alt alanı güvenlik çemberine alabilirsiniz. Bu SSL sertifikaları tek seferlik satın alınırlar ve uzun süreli kullanılırlar. Standart SSL sertifikaları tek bir alana yoğunlaşır. Yani birden fazla alt alana sahipseniz hepsi için ayrı ayrı sertifika satın almalısınız. Ayrıca standart sertifikaların belirli süreleri vardır. Sertifikanın süresi dolduğunda aynı alt alanlar için tekrar sertifika almak zorunda kalırsınız. Bu satın alma sonrası ayrı ayrı kurulumlar için ekstra zaman kaybetmiş olursunuz. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda Wildcard SSL diğer standart SSL sertifikalarından fiyat olarak daha yüksek olmasıyla birlikte çok daha fazla kolaylık sağlayacaktır.

    Wildcard SSL sertifika sistemleri birçok durumda size tasarruf sağlar. Aynı zamanda güvenlik önlemlerini arttırır. Kurduğunuz bütün alt alanlar sizin yönetiminizde tek sunucuyla denetlenmiş olur.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar