turknet logo

İnternet Terimleri

Wireless Güvenliği Nasıl Olmalı?

Mart, 2022
Paylaş
  • 1255
  • Wireless Güvenliği Nasıl Olmalı?

    Kablosuz ağları her geçen gün daha fazla kullanmaya başladık. Tüm yaşam alanlarımızda artık bir kablosuz ağ bulunuyor. Ayrıca artık sadece bilgisayarlarla değil pek çok cihazla bu ağlara bağlanıyoruz. Hayatımızı inanılmaz ölçüde kolaylaştırsa da beraberinde belli riskleri de getiriyor.

    Teknolojinin gelişimi ile birlikte sadece okullarda veya iş yerlerinde değil birçok evde kablosuz ağ mevcut. Bu ağlar bize dünyanın kapısını aralasa da dikkat edilmediği sürece farklı sorunlar da yaratabiliyor. Güvenlik önlemleri ne kadar artıyorsa aynı oranda siber saldırılar da artıyor. Bu sebeple kullanıcıların dikkatli olması gerekiyor.

    Siber saldırılar genel olarak para amaçlı yapıldığı düşünülse de daha pek çok amaç için de yapılmaktadır. Örnek olarak ağ üzerinde iletişiminizi direkt olarak dinleyebilecekleri gibi, özel dosyalarınızı kopyalayabilirler. Tüm bunlara maruz kalmamak için almanız gereken bazı basit önlemler var.

    Kablosuz Ağ Adınızı Değiştirin

    Bu madde ve diğer maddelerde vereceğimiz tüm bilgilerin temelinde mümkün olduğunca kullandığınız teknolojiler hakkında dışarıya bilgi vermemeniz gerektiğidir. Sizin hakkınızda veya kullandığınız teknolojiler hakkında yeterli bilgiye sahip saldırganlar çok daha başarılı olacaktır. Bu sebeple ilk olarak kablosuz ağ adınızı değiştirin. Bunun sebebi ise varsayılan olarak gelen kablosuz ağ adları cihazın adı ve model numaralarıdır. Bu bilgiyi değiştirmek ve kişisel bir isim koymak en sağlıklı seçenektir.

    Kablosuz Ağınız İçin Güçlü Bir Parola Kullanın

    Günümüzde kişisel olarak alabileceğiniz en yararlı önlem güçlü şifre kullanmaktır. Sadece kablosuz ağınız için değil şifre belirttiğiniz her yere güçlü parolalar belirlemeniz sizin için iyi olacaktır.

    Genelde kolay hatırlamak için anlamlı şifreler kullanırız. Ama bu pek de doğru bir kullanım sayılmaz. En güçlü şifreler içinde büyük ve küçük harf, özel karakter ve rakam barındıran şifrelerdir. Ayrıca anlamsız veya sırasız olması da ekstre güvenli olmasını sağlar.

    Ağ Şifrelemenizi Etkinleştirin

    Ağınızı daha güvenli hale getirmek için şifreleme dillerinden birini kullanabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta bu dillerden hepsi aynı oranda koruma sağlamıyor. WEP, WPA gibi diller oldukça eski olduğu için şu an geçerliliğini yitirmiş durumdadır. Bu yüzden eğer modeminiz destekliyorsa daha fazla güvenlik sunan WPA2-AES dilini kullanarak ağınızı şifreleyin.

    Admin / Yönetici Şifrenizi Değiştirin

    Modem ayarlarınızı yapmak için girdiğiniz arayüze erişmek için kullandığınız bir admin(yönetici) şifreniz ve adınız vardır. Bu genel olarak varsayılan bir şifre ve adla gelir. Bunu değiştirmeniz ağınızın güvenliğini arttıracaktır. Fabrika ayarlarında bıraktığınız zaman tahmin edilmesi çok daha kolay bir hale gelmiş oluyor.

    Modeminiz Uzaktan Yönetilmesin

    Modemler uzaktan yönetilebilir şekilde elimize geçer genelde. Bu özellik sayesinde başka bir internet bağlantısı üzerinden modeminize ulaşabilirsiniz. Ancak kullanmıyorsanız bu özelliği kapatmak en mantıklısı.

    Güvenlik Duvarı Kullanın

    Güç kalkanlarını devreye almayı unutmayın! Modemler kullanıcılara genel olarak Firewall denilen dilimizde güvenlik duvarı olarak kullandığımız yazılımlar yüklü bir şekilde gelir. Ancak ayarlarınızı yaparken bunu aktif etmeyi unutmuş olabilirsiniz veya yanlışlıkla kapatmış da olabilirsiniz. Bu sebeple siz en iyisi bir kontrol edin! 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar