turknet logo

İnternet Terimleri

WPS Nedir? Nasıl Kullanılır?

Şubat, 2022
Paylaş
  • 67335
  • WPS Nedir? Nasıl Kullanılır?

    Kablosuz internet artık hepimizin hayatında oldukça önemli bir yere sahip. Neredeyse herkesin evinde kablosuz internet artık olmazsa olmaz. Gelişen teknolojiyle de birlikte sahip olduğumuz çoğu cihazın kullanımı için de internet gerekmektedir. Bilgisayar, telefon, tablet, smart tv gibi pek çok cihaz kablosuz internet kullanırlar. Belki siz de modeminizde bulunan WPS ışığına dikkat etmişsinizdir. Peki WPS nedir ve WPS nasıl kullanılır?

    WPS Nedir?

    Wi-Fi Protected Setup ya da WPS, en basit tanımı ile kablosuz ağların güvenliğini sağlar. Türkçe’ye “Korumalı Kablosuz Kurulum” olarak çevirebiliriz. WPS sayesinde güvenlikli bir ağ oluşturup bu ağa bağlanabilirsiniz. Kullanıcılar genel olarak bir kablosuz ağı nasıl güvenli yapacakları konusuna hakim değiller. Bunun için en basit yol WPS kullanımıdır. Siz de birkaç basit adımla sadece şifreyle değil aynı zamanda WPS ile de kablosuz ağınızı daha güvenli hâle getirebilirsiniz. 

    WPS Nasıl Kullanılır?

    WPS kullanımı birkaç basit adımdan sonra oldukça kolaydır. WPS sayesinde modeminize bağlanmak için artık sadece basit bir şifre yeterli olmayacak. WPS kullanımının en bilinen ve belki de en basit yöntemi PIN kullanımıdır. PIN 8 haneden oluşur ve genellikle WPS destekli modemlerin arkasında yazar. Bağlanmak istediğiniz cihazdan bu 8 haneli PIN girildiği takdirde kablosuz bağlantıyı sağlayabilirsiniz. Genellikle WPS destekli modemlerin hepsinin arkasında ya altında 8 haneli bir PIN yazmaktadır; fakat yazmıyorsa bu PIN kodunu modeminizin yazılımından da öğrenebilirsiniz. Diğer bir bağlantı yöntemi ise WPS butonudur. Bu yöntemde internet bağlantısını sağlamak için modeminizde bulunan WPS butonuna basmalısınız. Modeminize göre tek bir basma da yeterli olabilir birkaç saniye basılı tutma da. Ardından telefonla, bilgisayarla ya da tabletle bağlantınızı sağlayabilirsiniz. Diğer yöntem ise NFC ile WPS kullanma. Bu, diğerlerine göre daha yeni bir teknoloji. Bu sebeple de hem cihazınızın hem de modeminizin bu teknolojiyi destekliyor olması gerekiyor. Gerekli ayarlamalardan sonra modem ve cihazı birbirlerine dokundurmanız internete bağlanmanız için yeterli oluyor. Bu üç yöntem ile WPS kullanımınızı sağlayabilirsiniz.

    WPS Nasıl Kapatılır?

    WPS, şifre girmeden internete bağlanma imkanı sunar. Fakat siz WPS butonuna bastığınızda aynı anda başka birinin de bağlanma olasılığı oldukça düşüktür. PIN kırma ihtimali de oldukça düşüktür ve yeni modemler bu tehlikeyi algılayıp otomatik olarak kapanabilir. Ancak yine de kullanmadığınız zamanlarda WPS kapalı tutmanızda fayda var. Eğer WPA girilmesi isteniyorsa WPS özelliğini kapatabilmişsiniz demektir. Ayrıca modemlere de tıpkı telefonlar gibi güncellemeler geliyor. Siz de modeminize gelen yazılım güncellemeleri düzenli olarak yaparsanız daha güvenli bir ağ elde edebilirsiniz. 

    WPS Neden Önemlidir?

    PIN kırma ya da siz bağlanacak iken başka birinin bağlanma olasılığı oldukça düşük ihtimallerdir. WPS sayesinde modeminizi ve dolayısıyla kablosuz internetinizi sadece basit bir şifreyle korumamış olursunuz. Hatta ilk kez bağlanacaksanız hem normal kablosuz internet şifrenizin hem de PIN kullanıyorsanız o PIN kodunun girilmesi gerekir. Yeni modemler PIN kodu belli bir oranda yanlış girildiğinde veya modeme erişim yapılmaya çalışıldığında kendilerini kitlerler ve internete erişim de gerçekleştirilemez. WPS düğmesi ile bağlanıyorsanız da modeminizin tanıdığı cihazlar bağlantıyı sağlayabilirler. NFC yönteminde ise zaten modeme dokunmadan bağlantı gerçekleşmeyeceği için evinizde olmayan biri internet bağlantısını sağlayamaz. 

    WPS sayesinde ekstra bir uğraş harcamadan ev internetinizi dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumuş olursunuz. Çünkü diğer kablosuz ağ koruma yöntemleri zor, uğraştırıcı ya da ekstra maliyetli olabilmektedirler. WPS kullanımında herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez ve kullanımı da oldukça kolaydır. 

     

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar