turknet logo

Yapay Zeka

Yapay Zeka Nedir? Hangi Alanlarda Kullanıılır?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 14721
  • Yapay Zeka Nedir? Hangi Alanlarda Kullanıılır?

    Gelişen teknoloji ile birlikte farklı kavramlar ortaya çıkmış ve özellikle robotlar, makineler, öğrenen makineler gibi birçok farklı kavram duyulmaya başlandı. Bu kavramlar birbirinden farklı gözükseler de aslında birbiri ile ilişki içerisindedir. İnsanlarda hatta hayvanlarda bulunan doğal zeka şimdilerde makinelere, robotlara aktarılmaya başlanmıştır. Yapay zeka, birden fazla iş alanında yaygın olarak kullanılmaktadır ve bu alanların genişlemesine yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Yapay zekanın geliştirilmesindeki amaç insanların iş alanlarını elinden alması değildir. Asıl amacı var olan iş alanlarını geliştirmek ve hatta yeni iş kolları oluşturmaktır. 

    Yapay Zeka Nedir?

    Artificial Intelligence’nin  “AI” kısaltması olarak bilinen yapay zeka, birtakım görevleri yapabilmesi için insan zekasını taklit eden ve bünyesinde topladığı bilgileri giderek geliştiren sistemler ve makineler olarak tanımlanır. Makinelerin, robotların ya da kullanılan diğer teknolojik aygıtların içerisine yerleştirilen bir çip sayesinde insanların zekalarına benzer bir zeka oluşturulmuştur. Özellikle risk getirisinin fazla olduğu ya da insanların yapmakta zorlandığı işler yapay zeka teknolojilerinin hakim olduğu bu makineler tarafından yapılması amaçlanmıştır.

    Yapay Zeka Nasıl Ortaya Çıktı?

    Yapay zeka kavramı ilk olarak 1950’li yıllarda kullanılmıştır. Bilgisayar biliminin öncülerinden biri olan Alan Mathison Turing, “Makineler düşünebilir mi?” sorusunu ortaya atmıştır. Daha sonra II. Dünya Savaşı sırasında kripto para ve mesajların çözülmesine yönelik bir cihaz geliştirilmeye başlanmıştır. Bunun üzerine 1956 yılında John McCarthy yapay zeka kavramını geliştirmiştir. İlk amaç problem çözme yeteneğine sahip bir zeka geliştirmek olduğu için çeşitli laboratuvarlar kurulmuştur. Daha sonra insan zekasını taklit edecek, farklı işleri de öğrenebilecek ve içerisine yüklenen bilgiler doğrultusunda veri analizleri ve değerlendirmeler yapabilecek bilgisayarlar geliştirilmiştir. Günümüzde akıllı kişisel asistanlar gibi çeşitli yapay zeka teknolojileri de geliştirilmektedir. Yapay zeka, teknoloji gelişmeye devam ettikçe sonu gelmeyecek bir süreç oluşturmaktadır. 

    İnsan zekasında öğrenme nöronlar sayesinde olduğu gibi yapay zekada da öğrenme benzerdir. İnsan zekasındaki nöronların çalışma düzenlerinin bilgisayar programları ile oluşturulması ile dijital nöronlar ve yapay sinir ağları oluşturulmuştur. Bu oluşturulan dijital nöronlar ve yapay sinir ağları sayesinde oluşturulan yapay zeka, birden fazla veri ve bilgi girdisinin işlenerek öğrenilmesini ve bu verilerden ortaya çıkan analizler doğrultusunda da problem çözme gibi becerilerinin ortaya çıkması sağlanmıştır. Yapay zeka ile çalışan makine ve robotlar sadece kendilerine verilen görevleri yapmakla sınırlı kalmamaktadır. Aynı zamanda hafızalarındaki veri birikiminden edindikleri tecrübelerle de çeşitli kararlar alabilirler. 

    Yapay Zekanın İş Yaşamında Kullanım Alanları Nelerdir?

    Yapay zekanın birçok farklı alanda kullanımı bulunmaktadır. Tıp, sağlık, eğitim, askeri, tarım, madencilik, medya, bankacılık ve daha birçok farklı iş alanında yapay zeka teknolojisi sıkça kullanılmaktadır. Yapay zeka teknolojisinin kullanım alanlarından birkaçı şunlardır:

    Yapay Zekanın Günlük Hayatta Kullanım Alanları Nelerdir?

    Belki farkında olmadan sadece bir uygulama olarak belki de bilinçli olarak birçok yapay zeka teknolojisine sahip uygulamalar günlük hayatta sıkça kullanılmaktadır. Bu uygulamaların en başında “sesli arama” özelliği olanlar gelmektedir. Google Asistan, Apple Siri gibi uygulamalar yapay zeka teknolojisi ile çalışmaktadır. Kullanıma sunulmadan önce yüz binlerce kelime bu uygulamanın hafızasına kaydedilmektedir. Sizler aratmak istediğiniz bir konuyu sesli sorduğunuzda daha önce yüklenen kelime ve kelime öbekleri arasında sizin için en doğru ve uygun olanı bularak arama başlatır. Daha önceki verilerden oluşturduğu tecrübeleri de dikkate alarak en doğru arama sonuçlarını ortaya çıkarmaktadır. 

    Bir başka kullanım alanı ise mesajlaşma uygulamalarında da sıkça kullanılan otomatik düzeltmedir. Yanlış yazdığınız bir kelimeyi daha siz düzeltmeden öneriler sunarak düzeltmeniz istenilen bir sistemdir. Burada bir önceki kelime ve bir sonraki kelime dikkate alınarak çeşitli düzeltmeler yapılır ya da eksik bir harf yazıldığında bu harflerin tamamlanması sağlanır. Program hafızasına yüklenmiş olan dil bilgisi ve kelime bilgilerini hızlıca tarayarak sizlere doğru sonuçları göstermektedir. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar