turknet logo

İnternet Teknolojileri

Yönetilebilir ve Yönetilemez Ethernet Switch Nedir? Farkları Nelerdir?

Haziran, 2022
Paylaş
  • 4835
  • Yönetilebilir ve Yönetilemez Ethernet Switch Nedir? Farkları Nelerdir?

    Ağa bağlı birden fazla cihazın birbiriyle iletişimini sağlayan yönetilebilir ve yönetilemez ethernet Switchleri hakkında detayları yazımızda bulabilirsiniz.

    Yönetilebilir Ethernet Switch Nedir?

    Yönetilebilir switch, birbirine bağlı ağ içerisinde bulunana farklı bilgisayar veya cihazlarının aralarında iletişim kurmasını sağlayan aynı zamanda LAN trafiğini izleme, kontrol etme, önceliklendirme gibi işlemleri yerine getiren Ethernet switch türüdür. Ağda yer alan bilgisayar veya cihazları “Basit Ağ Yönetimi Protokolü (SNMP)” gibi protokollerden yararlanarak ağın veri ve güvenlik erişimini sağlar. SNMP, ağda yer alan tüm bağlantıların uzaktan yönetimini, kendi aralarındaki iletişimi ve performansla ilgili özellikler sunar. 

    Yönetilemez Ethernet Switch Nedir?

    Standart bir yapıda bulunan Yönetilemez ethernet switch, tak çalıştır özelliğine sahiptir ve herhangi bir değişiklik veya düzenlenmeye olanak sağlamaz. Bir ağda bulunan bilgisayar veya cihazların aralarında iletişimini yönetir.

    Aralarındaki Temel Farklar Nelerdir?

    Uzaktan Erişim: Yönetilebilir switchler uzaktan erişim ve yönetim imkanı sunarken, yönetilmez switchlerde bu mümkün değildir.

    Kurulum: Yönetilemez switchlerin kurulumu oldukça kolay ve basittir. Yönetilebilir switchlerin kurulumu için uzman desteğine ihtiyaç duymazsınız.

    Güvenlik: Yönetilemeyen switchler temel güvenlik özelliklerine sahiptir. Fakat yönetilebilir switchlerde daha kapsamlı güvenlik ayarları yer alır.

    Maliyet: Yönetilemeyen switchler maliyet olarak yönetilebilir switchlere göre daha uygun maliyetlidir.

    Yönetilebilir ve Yönetilemez Ethernet Switch Nasıl Seçilir?

    Ağa Bağlanacak Kullanıcı ve Cihaz Sayısı: Yönetilebilir ve yönetilemez switch tercihi yaparken kullanıcı sayısı ve cihaz sayısını belirlemek önemlidir. Eğer yönetilmesi gereken büyük bir trafik ve ağa bağlanacak çok sayıda kullanıcı yoksa yönetilemeyen switch doğru bir tercih olabilir. Fazla cihazın yer almadığı küçük işletmeler veya ev ağlarında yönetilemez switch kullanılabilir. Aynı zamanda daha uygun maliyetlidir. Fakat çok sayıda cihaz, kullanıcı ve trafik varsa yönetilebilir switchler bu ihtiyaç için ideal tercih olacaktır. 

    Ağ Trafiğini Kontrol Etmek: Eğer ağ üzerindeki trafiği yönetmek, yapılandırmak ve izlemek istiyorsanız, yönetilebilir switchler beklentinizi karşılayacaktır.

    Teknik Bilgiye Sahip Kişiler: Eğer işletmenizde yönetilebilir switchler hakkında uzman kişiler yer alıyorsa, seçiminizi yaparken bunu da göz önünde bulundurabilirsiniz. Yönetilebilir switchler kontrole, bakıma ve yönetilmeye ihtiyaç duyulur. Öte yandan yönetilebilir switchlerin kullanımı konusunda bilgi sahibi değilseniz, yönetilemeyen switchler daha uygun bir tercihtir.

    Switchlerin Kullanım Amacı: Ağ kapasitesini genişletmeye mi yoksa daha fazla bağlantı noktasına mı ihtiyacınız var? Eğer ağ kapasitesini genişleterek hızlı bir bağlantı amaçlıyorsanız yönetilebilir switchler idealdir. Bağlantı noktalarını arttırmak istiyorsanız yönetilemeyen switchler kullanılabilir.

    Özetle, farklı aygıtların aynı ağ üzerinde iletişimi sağlayan yönetilemez ve yönetilebilir switchler, ihtiyaç ve kullanıma bağlı olarak tercih edilebilir. Her ikisinin de sağladığı bazı avantajlar ve dezavantajlar bulunmaktadır.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar