turknet logo

İnternet Hızı

YouTube’a Video Yüklemek Neden Uzun Sürüyor?

Aralık, 2022
Paylaş
  • 3392
  • YouTube’a Video Yüklemek Neden Uzun Sürüyor?

    YouTube içeriği üretmek zaten vakit alan bir süreçken bir de yüklerken zaman kaybetmek içerik üreticiler için oldukça zorlayıcı olabiliyor. YouTube’a video yüklerken uzun sürmesinin birçok sebebi olabilir. Bu sebeplerin neler olduğunu, detaylarını ve çözümlerini birlikte inceleyelim.

    YouTube’a Video Yüklemenin Uzun Sürmesinin 4 Nedeni

    Videonuzun Kalitesi (Çözünürlüğü)

    YouTube’a video yüklerken dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri yüklediğiniz videonun kalitesi, yani çözünürlüğü olmalıdır. Örneğin, 1080P gibi yüksek çözünürlükteki HD bir video 1920 x 1080 piksel içerirken, 4K bir video 3840 x 2160 piksel içerir. Yani, 1 dakikalık iki videoyu kıyasladığımızda, 1080P olan video yaklaşık 130 MB (megabayt) boyutunda olmasına karşın, 4K olan 1 dakikalık bir video 350 MB yer kaplar. Videonuzun çözünürlüğü arttıkça, boyutu ve de yükleme süresi artacaktır.

    Videonuzun Dosya Türü (Video Biçimi)

    Yüklemek istediğiniz videonun biçimindeki farklılıklar (MP4, FLV, AVI) YouTube’a yükleme sürelerinde de farklı sonuçlar verebilir. YouTube, ideal bir video yükleme süresi için MP4 formatını tercih etmenizi öneriyor. Eğer siz boyutu daha büyük bir video biçimi (örneğin AVI) tercih ederseniz, yükleme süreniz de daha uzun olacaktır.

    Yoğun Video Yükleme Trafiği

    Günden güne değişkenlik gösteren YouTube video yükleme trafiğinde aynı anda video yükleyen kullanıcı sayısı arttıkça, yükleme süresi de artış gösterir. Genellikle Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerinin akşam üzeri saatleri, video yükleme trafiğinin en yoğun olduğu zamanlardır. Bu zaman dilimlerinde video yüklemeye çalıştığınızda, normalden daha uzun bekleme süreleriyle karşılaşmanız olasıdır.

    İnternet Bağlantısı Hızı

    Bu 4 alt başlık içerisinde, video yükleme hızında en büyük farkı yaratacak nokta sahip olduğunuz internet bağlantısının hızıdır.Eğer standartların altında bir internet altyapısı ve hızına sahipseniz, YouTube’a video yüklemek oldukça uzun sürebilir. Bu nedenle, internet hızının YouTube’a video yükleme süreleri üzerindeki etkilerini daha detaylı bir şekilde inceleyelim.

    Upload Hızı Youtube’a Video Yükleme Süresine Nasıl Etki Eder?

    Download (indirme) hızınız videoları ne kadar sürede indirebileceğinizi ve görüntüleyebileceğinizi etkilerken, upload (yükleme) hızınız da videoları ne kadar hızlı yükleyebileceğinizi belirler.
    Upload hızınız arttıkça, YouTube’a video yükleme süresi bir o kadar azalacaktır. Özellikle YouTube üzerinden canlı yayın yapmak isterseniz, upload hızınız yayınınızın akışının ne kadar kaliteli ve sorunsuz olacağıyla doğrudan bağlantılı faktörler arasında en önemlisi.

    YouTube’a Kısa Sürede Video Yüklemek için İnternet Hızı Kaç Olmalı?

    YouTube’a 1 GB’lık bir video yükleyebilmek için 100 Mbps hızında internet bağlantısı ile 1 dakika 25 saniye gibi bir sürede işleminizi tamamlama olasılığı var. Bu aşama esnasında yapacağınız diğer işlemler ya da kullanıcı sayısı da hıza etki edebilir. Fiber internet tarifelerinde bu hızı ve daha fazlasını bulma şansına sahip olurken veri aktarım hızını da arttırmış olursunuz. Böylelikle aynı anda başka işlemleri gerçekleştirmeniz de mümkün olabilir.

    1000 Mbps(saniyede 1000 megabit) hızla, 1 GB boyutunda olan bir videoyu YouTube’a 8 saniye gibi kısa bir sürede yükleyebilirsiniz. Daha büyük dosyalarda da aynı performansla kopma ve donma olmadan zaman kaybının önüne geçerek yeni içerik üretimine daha çok odaklanabilirsiniz. Tabii yukarıda bahsettiğimiz süreler değişkenlik gösterebilir. Biz en optimum durumlardaki süreleri baz alıyoruz.

    Bu noktada tercih edebileceğiniz 1000 Mbps hız ve kaliteli internete, kendi fiber altyapımızda  sunduğumuz GigaFiber ile ulaşabilirsiniz. TurkNet GigaFiber yalnızca YouTube’a video yüklerken değil, istediğiniz videoları yüksek kalitelerde izlerken de internet deneyiminizi iyileştirir. Altyapı sorgulama işleminden sonra kolaylıkla başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca “YouTube videoları ne kadar internet harcar?” içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar