turknet logo

İnternet Hızı

Zoom için Minimum İnternet Hızınız Ne Olmalı?

Nisan, 2022
Paylaş
  • 1599
  • Zoom için Minimum İnternet Hızınız Ne Olmalı?

    Pandeminin getirdiği ve toplumda yaygınlaştırdığı uzaktan çalışma kültürü, artık birçok kişinin günlük toplantılarını Zoom gibi video konferans platformlarında gerçekleştirmesine olanak sağladı. Bu durum, artık bir opsiyon olmaktan ziyade, günlük rutin bir iş standardı olarak değerlendirilebilir. Birçoğumuz güne bir Zoom görüşmesi ile başlayıp işte, okulda ve sevdiklerimizle görüntülü sohbet etmek için bu çözümü kullanmaya devam ediyoruz. 

    İyi bir görüntü, ses kalitesi veya akıcı bir görüntülü görüşme deneyimi için internet hızınızın hem indirme (download), hem de yükleme (upload) bakımından belirli bir seviyede olması gerekir. Değilse, görüntünüz bulanıklaşabilir, donabilir veya karşınızdaki kişilerle sağlıklı bir iletişim kuramayabilirsiniz. 

    Zoom’da yaşayabileceğiniz olası bağlantı problemlerinin önüne geçebilmeniz için “Zoom için minimum internet hızınız ne olmalı?” sorusuna yanıt vermeye çalıştık.

    Zoom için İnternet Hızı Ne Olmalı?

    Adresinizdeki altyapı, ev internetini kaç kişinin kullandığı veya ev içi tesisat gibi pek çok faktör internet hızını etkiler. Bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Eğer ev internetinizi tek başınıza kullanıyorsanız, Zoom görüşmeleri yapmak ve web sitelerinde gezinmek gibi faaliyetler dışında ekstra pek bir şey yapmıyorsanız çok yüksek bir internet hızına ihtiyacınız olmayabilir. Ancak evde internete bağlı her cihazın belli bir internet verisi tükettiğini unutmamanız gerekiyor. Televizyon, oyun konsolu gibi cihazlar da kullanıyorsanız bunları da hesaba katmanız gerekir. İnterneti ailece kullanıyorsanız daha yüksek hızlara ihtiyacınız olur. Temel olarak hem kullanıcı sayısı hem de cihaz sayısı artıyor. Bu sebeple ihtiyaç duyulan hız miktarı da artar. Siz Zoom görüşmesi yaparken evde başka biri Netflix üzerinden bir dizi izlediğinde internet hızınız düşükse iki işlemi de istediğiniz gibi yapamazsınız. Bu sebeple altyapınızın desteklediği en yüksek hızda interneti tercih etmelisiniz. 

    Siz de internet hız testi yaparak internet bağlantınızın ne kadar hızlı olduğunu ölçebilirsiniz. Ayrıca Zoom görüşmelerinde sadece sizin değil karşı tarafın da bağlantısı iyi olmalıdır. İnternet hızlarını belirleyen en önemli faktör altyapıdır. VDSL, ADSL ve fiber altyapı türleri vardır. Eğer bulunduğunuz bölgede varsa fiber internet seçmelisiniz. Fiber internette veriler, fiber optik kablolar ile iletilirler. Bu sayede diğer altyapı türlerine göre daha hızlıdır ve veri kaybı da daha az yaşanır. Bunun dışında bilgisayarınız ya da telefonunuz da Zoom görüşmesini etkiler. Eğer bilgisayarınızda çok fazla uygulama açıksa ve bilgisayarınızın kaldırabileceğinden fazlaysa Zoom görüşmelerinizde bağlantı kalitesi de zayıflayabilir. 

    İyi Bir Zoom Görüşmesi için Neler Yapılmalı?

    Öncelikle internet hızınızın Zoom görüşmeleri için yeterli olması gerekir. Örneğin; üç kişilik bir ailenin, ortalama 10 Mbps hızda internet kullanması ve hepsinin aynı anda internete bağlı olması durumunda Zoom görüşmesi yapan kişinin bağlantısı donabilir ya da tamamen kopabilir. En az 30-50  Mbps internet hızına sahip oldukları takdirde, tüm kullanıcılar internete girebilir; fakat yine de ping artıyorsa Zoom görüşmeleri sırasında bunu düzeltmek için birkaç şey deneyebilirsiniz. Öncelikle internet hız testi sonucunda hızınız, anlaştığınız paketteki hızdan çok daha düşük görünüyor ise hemen internet servis sağlayıcınızla iletişime geçmelisiniz. Eğer değilse ve yetmiyorsa daha yüksek hızlar alabileceğiniz alternatifler yönelmelisiniz. Zoom görüşmesi yaparken internete Ethernet kablosu ile bağlanırsanız ping düşecektir. Ethernet kablosu ile veri kaybı daha az yaşandığı için kablosuz internetten daha hızlıdır. Bunun dışında Zoom görüşmesi yaparken indirmeleri durdurup arkada çalışan diğer uygulamaları da kapatırsanız ping düşecektir. Siz görüşmedeyken evdeki diğer kullanıcılar online oyun oynamak ya da Netflix’ten dizi izlemek gibi internetin çok gerektiği faaliyetleri yapmayı da durdurabilirler. Bütün bunlar o an ping değerini düşürmenizde işinize yarayabilir; fakat anlık çözümlerdir. Bu sebeple bu tarz sorunlar yaşıyorsanız internet hız testi yapıp altyapınızı da öğrendikten sonra size en uygun paketler için bir internet servis sağlayıcısı ile görüşmeniz en mantıklısı olacaktır. 

    Speedtest ve nPerf gibi uluslararası platformların Türkiye özelinde yaptığı hız testlerinde zirvede yer alan TurkNet’i tercih ederek, siz de Zoom görüşmelerini rahat rahat yapabilirsiniz. TurkNet Fiber İnternet veya GigaFiber çözümlerini tercih ederek işte, okulda veya sevdiklerinizle görüşürken akıcı bir görüntülü görüşme deneyiminin keyfini sürebilirsiniz. Altyapı sorgulama yaparak adresinizde alabileceğiniz internet hızınızı öğrenebilir ve İnternet Abonelik Başvurunuzu hızlı ve kolayca yapabilirsiniz.

     

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar