Ping ve Traceroute nasıl yapılır?

Sıklıkla duyduğunuz ping ve traceroute hakkında birkaç bilgiyi sizinle paylaşmak istiyoruz.
Ping Nedir?
Ping internet bağlantımızdaki reaksiyon süresi olarak tanımlanır. Bunu biraz daha açmak gerekirse, cihazınızın verisinin bir başka bilgisayara gitme ve geri gelme süresidir. Aslında bu sebeple en çok online oyun severlerin dikkat ettiği bir şeydir. Ping’in temel olarak iki amacı vardır; veri yollanılan sunucunun uygun olup olmadığını ölçmek ve bu veri gidiş geliş hızını ölçümlemek.
Ping süresi ne kadar düşükse oyun oynayış kaliteniz yükselir, gecikmeler azalır. Bir oyun sırasında ping süreniz 30 olarak ölçülüyorsa bunun anlamı verinizin 30 milisaniye içerisinde sunucuya gidip geri geldiğidir. Bu süre sizi oldukça mutlu ederken Ping süreniz 280 ölçülürse oyun sırasında donmalarla karşılaşırsınız.
Traceroute Nedir ?
Tracert tam tanımlaması ne kadar karışık olsa da aslında bir sorgulama yazılımıdır, komutudur. Tracert komutu, bir sunucuya ulaşırken gönderdiğimiz paketlerin geçtiği ağ elemanlarını (mesela yönlendirici ve sunucu gibi) ve bu her ağ elemanında ne kadar süre harcadığını ya da varsa hataları görmemizi sağlar. En çok da transfer sırasında gerçekleşen hataların bulunmasında yardımcı olur.
Asıl tanımlamaya gelecek olursak da Tracert, hedef olarak belirtilen IP / alan adı ile bilgisayarınız arasındaki erişimin hangi IP’ler üzerinden ne kadar sürede gerçekleştiğini gösteren ağ aracıdır. Başka bir söylemle bir verinin kaynaktan hedefe giden yolunu izlemek için kullanılan bir ağ tanılama aracıdır. Sadece geçen süreyi değil hedef bilgisayar ve kaynak bilgisayar arasında verinin hangi rotayı takip ettiğini ve bu rotalardan geçerken ne kadar bir gecikme aldığını gösterir. Traceroute programını Windows üzerinde kullanabilmek için komut satırına tracert ip/host adresini yazmanız yeterli.
Bireysel
KOBİ
Kurumsal
Wholesale