turknet logo

İnternet Terimleri

Hosting Nedir?

Mart, 2022
Paylaş
  • 5491
  • Hosting Nedir?

    Hosting; web sitelerinin kesintisiz bir şekilde yayınlanmasını sağlayan, oldukça güçlü donanıma sahip web sitesi yayınlama aracıdır. İnternet sitelerini bilgisayarınızdaki herhangi bir belge olarak düşünebilirsiniz. Bu belgeyi bilgisayarınızda oluşturduktan sonra harddiske kaydedersiniz ve yine buradan ulaşırsınız. Ancak internet siteleri web üzerinde herkese açık olduğu için her an ulaşılabilir olması gerekir. Bu sebeple internet ağına sürekli olarak bağlı, sizin sahip olduğunuz bilgisayardan çok çok daha güçlü ve geniş bant ağına sahip başka bir bilgisayara ihtiyaç vardır. Bu bilgisayar 7 gün 24 saat açık ve hazır olmalı ki sitenize girmek isteyen kullanıcılar zorlu yaşamasın. İşte bu sebeple bir hosting hizmeti alarak sitenizi sürekli yayında tutabileceğiniz bir harddisk veya bilgisayar almış olursunuz.

    Hazırlanan internet siteleri kontrol panelleri ve belirli yazılımlar sayesinde hosting adı verilen gelişmiş web sunucularına yüklenir. Sitenizi açarken tanımlamış olduğunu domain adı sayesinde de bu sitelere her an herkes ulaşabilir. – Domain adı hakkında detaylı bilgi almak isteyen okuyucularımız buradan ilgili yazımızı inceleyebilir.- Daha basit ve terimsel anlatmak gerekirse, internet sitesine ait belgeleri tutan ve kullanıcıların erişimine sunan sisteme web sunucusu, veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir.

    Hosting ve Domain Arasındaki Fark Nedir?

    Hosting ve domain, bir web sitesinin oluşturulması için gereken iki farklı bileşendir.

    Domain, web sitesinin adresidir ve kullanıcıların web sitesine erişmek için kullandığı isimdir. Örneğin, “google.com” bir domaindir. Bir domain, “.com”, “.net”, “.org” gibi üst düzey alan adlarına sahip olabilir. Domain adını satın alırsınız ve genellikle yıllık olarak yenileme ücreti ödersiniz.

    Hosting, web sitesinin barındırıldığı fiziksel sunucuların sağlanmasıdır. Web sitenizin sayfaları, resimleri ve diğer dosyaları sunucularda saklanır ve kullanıcıların web sitenize erişimini sağlar. Hosting sağlayıcısı, web sitenizin hızlı, güvenli ve kesintisiz bir şekilde çalışmasını sağlar. Hosting hizmetleri, sunucu kaynaklarına, güvenliğe, yedekleme ve teknik desteğe bağlı olarak değişen bir fiyat skalasına sahiptir.

    Hosting Neye Göre Seçilir?

    Hosting seçerken dikkat edilmesi gereken faktörler; güvenilir olması, sunucu kaynaklarının yeterli olması, 7/24 teknik destek sağlaması, yönetim panelinin kullanım kolaylığı ve uygun fiyatlı olmasıdır.

    Hosting Türleri Nelerdir?

    İnternet sitenizin ihtiyacına göre farklı hosting seçenekleri var. Bu seçeneklerden size en uygun olanı seçerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu ihtiyaçları tamamen internet sitenizin kullanıcı sayısı ve amacı belirler. Diğer bir nokta ise hosting fiyatları çeşitlilik gösterir. Hem ihtiyacınıza hem de bütçenize uygun olan tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

    Paylaşımlı Hosting / WordPress Hosting

    Genel olarak çok yüklü dosyası bulunmayan ve kullanıcı sayısı sınırlı olan web siteleri için tercih edilir. Birden fazla kullanıcıyla kaynak paylaşımı yapmanızı sağlayan hizmetlerdir. Dünya üzerinde en yaygın olarak kullanılan içerik yönetim sistemi WordPress’tir. Eğer siteniz WordPress üzerinde ise bu hosting’i kullanmanız çok daha uyumlu bir sistem sunar ve daha kolay bir kurulum yaparsınız.

    Kurumsal Hosting

    Şirketlerin kendilerine özel ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlara yönelik geliştirilen kurumsal hosting hizmeti, daha yüksek e-posta kotası ve daha yüksek ssd disk alanı sunar. Aynı zamanda genel olarak daha gelişmiş güvenlik tanımlamaları bulunur.

    Sanal Sunucu

    Birbirinden bağımsız sanal makinelere bölünmüş bir sunucudur. Bu şekilde her müşteriye özel bir sunucu barındırma hizmeti sağlanmış olur. Kaynaklar kişiye özel olduğunda da daha kesintisiz ve hızlı bir hizmet almış olursunuz. Bu hosting kullanıcı sayısı fazla olan web siteleri için oldukça uygundur. Web siteniz artık daha fazla işlemci ve disk alanı istiyorsa bu sunuculara geçmeniz gerekebilir. Aynı zamanda Dedike sunuculara göre de daha uygun fiyatlıdır.

    Fiziksel Sunucu / Dedike Hosting

    Hosting hizmetleri arasında en kapsamlı ve en güçlü olan hizmet, dedike hosting hizmetidir. En yüksek işlemci ve disk alanı isteyen siteler için kullanılır. Bu hosting hizmeti ile birlikte sadece sizin web sitenizin barındırıldığı ve bütün özellikleri ile size hizmet veren bir fiziksel sunucuya sahip olursunuz.

    Site üzerinden dosya indirme ve yükleme işlemi yapan, aylık trafiği çok fazla olan ve en hızlı hosting hizmeti almak isteyen kullanıcılar bu hosting hizmetini tercih eder. Ancak maliyeti en yüksek olan hizmettir.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar