IP Adresiniz

...

IP Adresi Sorgulama

IP sorgulama aracı ile IP adresinizi öğrenebilirsiniz. IP adresinizi öğrenin, internet bağlantınız hakkında daha fazla bilgi keşfedin!

TurkNet GigaFiber Avantajları Sizinle!

TurkNet GigaFiber, 1000 Mbps download ve 1000 Mbps upload hızında interneti taahhütsüz, kotasız olarak sizinle buluşturuyor! Hemen TurkNet GigaFiber’li olun, dünya kalitesinde internet hızı ile tanışın. Üstelik aboneliğiniz boyunca modem kullanım ücreti faturaya dahil. ₺2.000’ye varan taahhüt cayma bedeli de TurkNet’ten!

IP Adresi Nedir?

IP adresi, İnternet Protokol Adresi’nin kısaltmasıdır ve dijital dünyanın temel taşlarından birini oluşturur. İnternet üzerindeki cihazların tanınması ve iletişim kurabilmesi için kullanılan benzersiz numaralardır. Bu numaralar, cihazların ağ üzerinde birbirlerini tanıyarak iletişime geçmesini sağlar. IP adresleri, bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler, sunucular ve diğer cihazlar arasındaki veri alışverişini ve iletişimi mümkün kılar.

IP Sorgulama nedir?

IP sorgulama, bir cihazın veya ağ bağlantısının IP adresinin belirlenmesi ve bu IP adresi hakkında çeşitli bilgilerin elde edilmesi işlemidir. IP sorgulaması yaparak herhangi bir elektronik cihazın internete hangi lokasyondan bağlandığını ve hangi internet servis sağlayıcısı ile bu ağı kullandığını öğrenebilirsiniz. Siz de IP adresim ne diye merak ediyorsanız kolaylıkla IP sorgulama yaparak IP adresinizi bulabilirsiniz.

IP adresi ne işe yarar?

IP adresleri, internetin verimli bir şekilde çalışmasına olanak tanır. Ağ yöneticileri, IP adreslerini kullanarak ağdaki cihazları izleyebilir, performansı ölçebilir ve olası sorunları çözebilir. Ayrıca IP adresleri, güvenlik açısından da önemli bir yere sahiptir. IP adresleri sayesinde her türlü cihazın yerini kolayca tespit edebilir ve olası pek çok güvenlik probleminin önüne geçebilirsiniz.

IP adresi nasıl oluşur?

IP adresi, 4 sayı kümesinden oluşan dizeler şeklinde ifade edilmektedir. Kümedeki her sayı 0 ile 255 arasında değişkenlik göstermektedir. Bu rakamlar bir araya geldiğinde hatırlanması zor dizelerden oluşmaktadır. IP adreslerinin IPv4 ve IPv6 olmak üzere iki sürümü vardır.

IP adresi değiştirme işlemi nasıl gerçekleşir?

IP adresi, geçersiz adres, yanlış IP ve ağı yeniden yapılandırma gibi çeşitli nedenlerden dolayı değiştirilebilir. IP adresini değiştirmek ise oldukça kolaydır. IP adresini modem ve bilgisayar üzerinden değiştirebilirsiniz. Modem IP adresini değiştirme işlemi için modeminizi açıp kapamanız yeterli. Modeminizi tekrar açtığınızda lokasyon bilgisi sabit kalır ve IP adres numarası yeniden tanımlanır. Lokasyon bilgisinin değiştirilmesi için bilgisayar üzerinden işlem yapmanız gerekmektedir.

IP adresi sorgulama nasıl yapılır?

IP adresi herkese açıktır ve cihazınızın nerede olduğunu bulmak için kullanılmaktadır. IP adresini bulmak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Windows cihazlar için;

Öncelikle Windows ve R tuşlarına aynı anda basarak komut sistemini başlatın. Açılan sayfada ilgili alana “CMD” yazın ve “Enter” tuşuna basın. Komut ekranına “ping” ve izlenmek istemem web adresi yazıldığında IP adresine ulaşılır. MacOS işletim sisteminde sorgulama yapacaksanız sistem tercihlerini açın ve ağ panelini seçin. Ardından “İleri Düzey” düğmesine tıklayın. Ardından TCP/IP sekmesine basarak IP adresinize ulaşabilirsiniz. Telefon IP adresine ise telefonunuzun ayarlar menüsünden Wi-Fi kısmına gelerek ve bağlandığınız ağı seçerek ulaşabilirsiniz. Bu sayfadan IP sorgulama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

IP adresinden konum bulunur mu?

IP adresinden konum bulunur mu sorusunun cevabı ise çeşitlilik göstermektedir. IP sorgulama ile cihazın bağlı olduğu bölgeyi tespit edebilirsiniz. Hatta posta kodu, şehri ve saat dilimini bile öğrenebilmeniz mümkün. Fakat IP adresi, adres bilgisi vermez. IP adresi ile adres tespiti yapabilmeniz için savcılık kararı gerekmektedir.

IP adresi çeşitleri nelerdir?

IP adresi, gizli ve genel olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. İnternetteki tüm web siteleri genel IP adresini kullanırlar. Bu yüzden kullanıcılar genel IP adreslerine kolaylıkla ulaşabilirler. Genel IP adresi sayesinde bilgisayarınıza ya da elektronik herhangi bir cihaza uzaktan erişebilirsiniz. Gizli IP adresi ise birkaç cihazın birbirine kablolu ya da kablosuz bir şekilde bağlandıklarında aralarında oluşturdukları IP adresidir. Gizli IP adreslerinin detayına ulaşabilmek için yasal prosedürler gerekir. Gizli IP adresleri internette açık bir şekilde gözükmez. Bu nedenle genel IP adreslerine göre çok daha güvenilirdir. Genel bir IP adresi kullanılırken siber saldırılar gerçekleşmesin diye ek önlemler alınması gerekirken, gizli bir IP adresi kullanımında bu önlemlerin pek çoğuna ihtiyaç yoktur.
Gizli IP adresleri bireylerin özel verilerini korurken genel IP adresleri internetin genel kullanımını mümkün kılar.

Sıkça Sorulan Sorular

Aklınıza takılan bir konu mu var?

IP, İnternet Protokolü’nün kısaltılmış halidir. İnternete bağlanan her cihazın birbirlerini tanıyarak iletişim kurmasını sağlayan bir tür kimlik numarasıdır. Temelde veri alışverişini sağlar. Her cihazın özel bir IP adresi vardır ve bu yüzden IP adresleri benzersizdir. IP adresi olmadan cihazlarla iletişim kurmanın bir yolu yoktur.

Örneğin, bir web sitesine erişmek istediğinizde, aslında o web sitesinin IP adresiyle bağlantı kurmanız gerekir. Ancak IP, 4 sayı kümesi gibi karmaşık ve hatırlanması zor numaralardan oluştukları için ‘domain’ kavramı gelişmiştir. Domain, en basit hali ile bir web sitesinin adı ve adresidir. IP adresleri ve domainler, internetin altyapısını oluşturan unsurlardır. IP adresleri sayesinde cihazlar iletişim kurar, domainler ise insanların bu iletişime çok daha kolay ve anlamlı bir şekilde erişmesini sağlar.

Günümüzde kullanılan iki tür IP adresi bulunmaktadır. Bunlardan biri IPv4 diğeri ise IPv6 olarak isimlendirilir. Dünya genelinde ağırlıklı olarak IPv4 kullanılmaktadır. IPv4, basitçe geleneksel adresleme yöntemi olarak ifade edilmektedir. IPv4, 32 bit uzunluğunda IP adreslerini kullanır. Bu adresler dört grup halinde noktalarla ayrılan ondalık sayılar olarak ifade edilmektedir. Ancak bu adres alanı sınırlıdır. IPv4 adreslerinin tükenmeye başlaması ile birlikte IPv6 geliştirilmiştir. IPv6, daha geniş bir adres alanı sunar. Daha fazla cihazın internete bağlanmasına olanak sağlayan IPv6, 128 bitlik adresleme kapasitesine sahiptir. IPv4 ile benzer şekilde çalışan IPv6, genellikle on altılı sayılarla ifade edilmektedir. IPv6 adresleri daha büyük ve yapısal olarak daha düzenli olduğu için yönetimi çok daha kolaydır.

Bir cihaza veya ağ kaynağına kalıcı olarak atanan, değişmeyen IP adreslerine Statik IP denmektedir. Bu tür bir IP adresi, cihaz her bağlandığında aynı kalır. Sabit olması sebebi ile büyük sistemlerde kullanılmaktadır. Örneğin web siteleri kendilerine ait bir statik IP kullanırlar.

İnternete her bağlandığınızda cihazınıza farklı bir IP adresi tanımlanır. Bu tür IP’ye Dinamik IP denmektedir. Bir cihaza veya ağ kaynağına otomatik olarak atanmış ve her bağlandığında değişebilen IP adresidir.

  • Statik IP adresleri sabitken, dinamik IP adresleri sürekli değişmektedir.
  • Statik IP adresleri belirli bir ücret karşılığında internet servis sağlayıcılarından temin edilirler ve değişmezler.
  • Evlerdeki kullanıcılar ve halka açık Wi-Fi noktaları gibi yerlerde genellikle dinamik IP kullanırken, iş yerleri ise statik IP kullanır.
  • Statik IP’de, IP adresleri değişmediği için ağ yönetimi daha kolaydır. Dinamik IP’de ise IP adresleri zaman içinde değiştiği için ağ yönetimi daha karmaşık olabilir.
  • Dinamik IP’ler daha düşük ücretlere ve daha kolay yapılandırma imkanına sahiptirler.
  • Dinamik IP’ler statik IP’lere göre uzaktan erişim sorunları yaşamanıza neden olabilir.

İnternet Servis Sağlayıcıları tarafından internete bağlanan kullanıcılara otomatik olarak IP adresi tahsis edilmektedir. Vekil sunucu olarak da ifade edilen Proxy, IP adresinizin değişmesini sağlayan bir program eklentisidir. Proxy’nin temel işlevi, kullanıcıların gerçek IP adreslerini gizleyerek anonimlik sağlamak, içeriğe erişimi kontrol etmek, ağ trafiğini filtrelemek ve hızı artırmaktır.

Bireysel
KOBİ
Kurumsal
Wholesale