turknet logo

İş Dünyası

Mikro ihracat Nedir? Nasıl Yapılır ve Avantajları Nelerdir?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 7555
  • Mikro ihracat Nedir? Nasıl Yapılır ve Avantajları Nelerdir?

    Dijital teknolojinin gelişmesiyle beraber dünyadaki ticaret kavramı da değişti ve küresel teknolojik değişime uyum sağlamaya başladı. Gün geçtikçe popülerleşen e-ticaret kendi içerisinde pek çok model barındırır. Mikro ölçüde yapılan mikro ihracat son zamanlarda insanların oldukça merak ettiği e-ticaret modelleri arasında yer almaktadır. Mikro ihracat sunduğu avantajlar ve kolaylıklar sayesinde sıklıkla tercih edilmeye başlamıştır.  

    Mikro İhracat Nedir?

    Mikro ihracat adından da anlaşılacağı üzere yurt dışına satış yapmak isteyen insanlar için bir ticaret türüdür. Mikro ihracat tutarı on beş bin Euro’dan düşük olan yurt dışı satışlarını kapsar. Bahsedilen bu tutar tek seferde yapılan bir satış karşılığıdır. Kısacası bu değer belirli bir dönem içerisindeki toplam tutarı yansıtmaz. Bu kapsamda yapılan tek seferlik bir satışın on beş bin Euro’dan düşük olması gerekir. Ayrıca bilmeniz gereken bir diğer unsur ise bu tutara KDV dâhil değildir. Tüm bunlara ek olarak yapılan ihracatın mikro ihracat olması için satıştaki ürünlerin ağırlığının maksimum 300 kilogram olması gerekir. 

    Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

    Mikro ihracatın sınırlı bir ticaret modeli olduğunu tahmin etmek çok zor değildir. Haliyle mikro ihracat  bu sınırlar içerisinde yapılır. Mikro ihracat hakkında belki de en önemli ve belirleyici kural on beş bin Euro tutarı ve ağırlığın maksimum 300 kilogram olmasıdır. Bu özellikleri taşıyan ürünler için resmi süreç ise klasik ihracata göre oldukça kolay, pratik ve hızlı bir şekilde gerçekleşir.

    Klasik ihracat yapan gerek kişiler gerekse firmalar olsun doğrudan bir gümrük müşaviriyle iletişim kurmak zorundadır. Bu durumda pek çok sayıda evrak hazırlanır ve buna ek olarak çeşitli masraflar doğar. Mikro ihracatta ise gümrük müşaviri ile iletişim kurulmaz. Bunun yerine ETGB hazırlama ve düzenleme yetkisi olan uluslararası taşıma yapan kargo ve lojistik firmalar ile iletişime geçmeniz yeterli olur. 

    Mikro ihracat ile 300 kg sınırını aşmadığınız sürece giyim ürünleri, tasarım ürünler, ev tekstili ürünleri, dekorasyon ürünleri, mobilya gibi farklı ürünlerin yurt dışına satışını yapabilmeniz mümkün olmaktadır. 

    Mikro İhracat Yapmanın Avantajları Nelerdir?

    Mikro ihracat özellikle vergi ile ilgili birçok avantaj sunduğundan girişimciler tarafından oldukça sık tercih edilen bir e-ticaret modeli olmaktadır.

    Bu avantajları göz önünde bulundurarak mikro ihracat yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar