turknet logo

İnternet Hızı

Bir Wi-Fi Ağına En Fazla Kaç Cihaz Bağlanabilir?

Ocak, 2023
Paylaş
  • 9149
  • Bir Wi-Fi Ağına En Fazla Kaç Cihaz Bağlanabilir?

    İnternete ihtiyaç duyan cihaz sayısının fazlalaşmasıyla birlikte aynı Wi-Fi ağını kullanan cihaz sayısı da artış gösteriyor. Peki, bir Wi-Fi ağına en fazla kaç cihaz bağlanabilir? Sorusunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

    Bir Wi-Fi Ağına En Fazla Kaç Cihaz Bağlanabilir?

    Nesnelerin interneti ile birlikte buzdolabı, süpürge, kahve makinaları ve birçok farklı cihaz Wi-Fi üzerinden internete bağlanabiliyor. Uzaktan kontrol imkanı sunan bu cihazlar, aynı Wi-Fi ağını kullanan cihaz sayısını artırıyor. Bir Wi-Fi ağına bağlanabilecek maksimum cihaz sayısı ise pek çok faktöre göre farklılık gösterebilir. Kullanılan modem, bant genişliği, frekans bandı (2.4 GHz ya da 5 GHz) ve cihazların veri hızları bu faktörlerden bazılarıdır. Ayrıca yeni nesil Wi-Fi bağlantılarında daha yüksek hızda ve çok sayıda bağlantı mümkündür.

    Wi-Fi Ağına Bağlanan Cihaz Sayısı İnternet Hızını Etkiler mi?

    Wi-Fi ağına bağlanan her cihaz veri akışında artışa neden olduğundan, internet hızında değişimlere sebep olabilir. Nesnelerin interneti sayesinde akıllı ev eşyaları da internete bağlı olabildiğinden, internet hızında düşüş görülebilir. Bu aşamada sadece internet hızının yavaşlaması değil, aynı zamanda sinyal alanlarının azalması, modem kapsama alanının daralması gibi sorunlar da ortaya çıkmaktadır.

    Evinizde kullandığınız internet hızı düşük ve bağlı olan cihaz sayısı sınıra yakın ise internet hızının yeterli gelmemesi olağandır. Bu durumda bağlantı sağlanan cihazların sayısı düşürülebilir ya da internet hızının artırılması sağlanabilir. Ancak yüksek hızlı internet dahi olsa 10 ve üzeri cihazdan kablosuz ağ ile bağlanarak aktif internet kullanmak indirme, yükleme ve diğer işlemlerin daha uzun sürede gerçekleşmesini sağlayacaktır.

    Wi-Fi Ağına Bağlanan Cihaz Sayısına Sınır Getirilebilir mi?

    Kablosuz ağa bağlanan cihazların sayısı arttıkça internette sorunlara neden olabilir. Bu nedenle Wi-Fi ağına bağlanmak isteyen cihazlara zaman zaman sınır koymak gerekebilir. MAC adresi filtreleme özelliği ile kullanıcılar Wi-Fi ağınızın şifresini bilseler dahi sizin izniniz olmadan internet kullanımı gerçekleştiremezler. MAC filtreleme sayesinde internet erişiminizi kontrol altına alabilirsiniz. İnternete bağlanmak isteyen cihazlar bağlantı sahibinin izniyle MAC adreslerini internete bağlayarak kullanılabilir.

    Wi-Fi Bağlantısını Kaç Cihazın Kullandığını Nasıl Görebilirim?

    İnternet hızının yavaşlaması ya da farklı sorunlar oluşması durumunda Wi-Fi ağına bağlanan cihazları kontrol etmek gerekebilir. Sizin bilginiz dahilinde olmadan internet kullanımı sağlayan farklı cihazlar olabilir. Bu cihazları görmek için modem arayüzünü incelemeniz yeterlidir. Modem arayüzünü açtığınızda kontrol panelinden çeşitli ayarlamalar yapabilirsiniz. MAC izinleri, kablosuz ağ bant genişliği, şifre değişiklikleri gibi pek çok işlem buradan gerçekleştirilir. Wi-Fi bağlantısını kaç cihazın kullandığını görmek için:

    Aynı Wi-Fi ağına bağlı cihazları sorunsuz olarak kullanmak için yüksek hızda internet bağlantısı gereklidir. TurkNet olarak kendi altyapımızla GigaFiber hizmeti sunuyoruz. 1000 Mbps download ve upload hızıyla aynı Wi-Fi ağına bağlı cihazlarınızı internet performansınız kesintiye uğramadan yönetebilirsiniz. Altyapı sorgulama işlemini gerçekleştirip daha sonra kolaylıkla abonelik başvurusu yapabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar