turknet logo

İnternet Hızı

Bufferbloat Nedir? Nasıl Test Edilir?

Nisan, 2023
Paylaş
  • 15570
  • Bufferbloat Nedir? Nasıl Test Edilir?

    Buffering; bir medya oynatıcısının bir dosyanın bölümlerini bilgi toplanana kadar kaydetmesi, ana belleğe alması demektir. Buffering bazı durumlarda internet kullanıcıları için bufferbloat sorununa neden olabilir. Bu sorunun ne olduğunu ve çözümü için neler yapabileceğimizi görelim.

    Bufferbloat Nedir?

    Bir bilgisayar programcısı olan Jim Gettys tarafından tanımlanan bufferbloat, ağda çalışan cihazların gecikmeye duyarlı ve hız gerektiren videolu görüntü, oyun gibi uygulamalar sırasında internet bağlantısında karşılaştığı ani yavaşlama olarak bilinir. Bufferbloat bir tür ağ performansı düşüşü olarak tanımlanabilir, özellikle online oyuncular bu sorunla sıklıkla karşılaşır. 

    Teknik olarak anlatmak gerekirse bir yönlendiricinin internet bağlantısı girişten daha yavaş olduğunda bufferbloat sorunu ortaya çıkar. Örneğin, ev ortamında, LAN’daki trafiğin internete iletilmesi gerektiğinde ağ tıkanıklığı meydana gelebilir. Bu durumda yönlendirici, ağ paketlerini kuyruğa almaya başlar. Ara belleklerdeki paketlerin çok fazla kuyruğa alınması da ağ yolunun olduğundan daha uzun görünmesine neden olur.

    Örneğin bir kişi oyun oynarken modemin, ağda olan başka bir kullanıcının faaliyetleri sebebiyle yanıt vermemesi ve sıralama yapamaması bufferbloat yani anlık bir şişme olarak tanımlanabilir. Bazı durumlarda kullanıcılar bu sorunu modem değiştirerek çözebilir ya da Smart Queue Management gibi farklı programlar kullanırlar.

    Bufferbloat İnternet Hızını Nasıl Etkiler?

    Bufferbloat, çoğunlukla veri paketlerinin iletiminde gecikmelere neden olur. İnternet üzerinden veri gönderildiğinde söz konusu veri küçük paketlere bölünür ve ağ üzerinden iletilir. Daha sonra ise hedef alanda yeniden birleştirilir. Ağ tamponu çok büyükse bu durum iletimde gecikmelere neden olabilir. Sonrasında karşılaşılan sorun ise daha uzun süren gecikmeler ve internet hızının azalmasıdır. 

    Bufferbloat internet hızları ve ağ performansı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Ancak bu sorunun etkilerini ölçmenin ve sorunu çözmenin bazı yöntemleri vardır.

    Bufferbloat Ölçümü Nasıl Yapılır?

    Bufferbloat ölçümü yapılması için veri paketlerinin gönderilmesi ve alınması sırasındaki gecikmeler teşhis edilmelidir. Ağ trafiği değişebileceği için ölçümün günün farklı saatlerinde yapılması gerekir. Ayrıca ağın performansını anlamak için hız testi farklı cihazlardan yapılabilir. Ağın hızını test eden hizmetler aracılığıyla bufferbloat ölçümü yapılabilir. Söz konusu hizmetlerden bazıları şunlardır:

    1. Fast

    Netflix tarafından geliştirilen Fast adlı internet hızı test etme aracıyla bufferbloat ölçümü yapmak mümkün. Kullanıcılara indirme hızı dışında yükleme hızı ve gecikme süresi gibi bilgileri de sağlayan Fast’in internet sitesine girebilir ya da internet hız testi uygulamasını iOS ya da Android üzerinden cihazınıza yükleyebilirsiniz. Türkçe dil desteği de sağlayan Fast ile internet servis sağlayıcınızın yaklaşık hızını öğrenmeniz mümkün. Fast’te yüklü ve yüksüz ping değerleri arasında gördüğünüz fark ne kadar büyükse internetinizdeki bufferbloat o denli yüksektir. 

    2. DSL Reports

    DSLReports.com, Haziran 1999’da küçük DSL ISP’lerin müşteri yorumlarını paylaşmak için bir sayfa olarak kurulmuştu. Kullanıcıların isteklerini önceleyen bir bakış açısına sahip olan DSL Reports aracılığıyla bufferbloat verileriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmeniz mümkün. Öncelikle internet sitesine girerek altyapınızı seçmelisiniz. Testi başlatmalı, test bittiğinde ise solda altta bulunan alandan bufferbloat gecikmesini takip edebilirsiniz. Bu internet sitesi üzerinden ayrıntılı rapor almanız da mümkün.

    3. Waveform

    Waveform adlı bu internet sitesinden de kolay birkaç adımla bufferbloat gecikmesini takip etmeniz mümkün. Türkçe dil desteği olmasa da test başlangıç sayfasındaki İngilizce uyarılar oldukça işe yarıyor. Ayrıca sitede bufferbloat gecikmesini azaltmanızı sağlayabilecek cihazlar tanıtılıyor.

    4. TurkNet İnternet Hız Testi

    TurkNet olarak internet hız testi sitesinden bufferbloat ölçümü yapmanızı sağlıyoruz. Aktif internet bağlantınızın anlık hızını gösteren bu testi başlatmadan önce tüm güncellemeleri, cihazları, programları kapatmanızı öneriyoruz. Ayrıca testi kablolu modeminizin ethernet kablosuyla gerçekleştirirseniz daha doğru bir sonuca ulaşırsınız. TurkNet internet hız testi, Türkçe dil desteği de sağlıyor.

    Bufferbloat Sorunu Nasıl Çözülür?

    Peki, bufferbloat ve internet hız sorunu nasıl çözülebilir? 

    Bufferbloat sorunu, kolayca test edilebilen ve çözülmesi mümkün bir sorundur. Çeşitli önlemlerle ve destek alarak sorunu çözebilir, hızlı internetin keyfini çıkarabilirsiniz.

    Yüksek hızlı internetimiz GigaFiber hizmetini yapay zeka destekli TurkNet SmartyFi ile birlikte kullanarak internet deneyiminizi evinizin her odasında kesintisiz deneyimleyebilir, olası sorunların önüne geçebilirsiniz. Altyapı sorgulama işlemi ardından kolaylıkla abonelik sürecini başlatabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar