turknet logo

İnternet Teknolojileri

Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

Eylül, 2022
Paylaş
  • 6330
  • Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

    Gelişen teknolojiyle birlikte cihaz kullanımı ve yeni kullanıcı sayısındaki artış, daha fazla verinin birikmesine yol açtı. Oluşan bu verilerin daha sonra kullanılmak üzere saklanması önem taşırken depolama kapasitesinin düşük olması birtakım sorunlara sebep oldu. Bilgisayar, tablet, telefon gibi akıllı cihazlardaki depolama ve saklama alanının genişlemesi beraberinde yüksek maliyetleri de getirdiği için bu sorunlara çözüm olabilecek “Bulut Bilişim” teknolojisi geliştirildi. 

    Bulut Bilişim Nedir?

    Pek çok insan bulut bilişimin ne olduğunu bilmeden aslında bu teknolojinin sağladığı hizmetlerden yararlanmaktadır. İngilizce karşılığı “Cloud Computing” olan Bulut Bilişim, bilgisayar, tablet ya da diğer cihazlarda, kullanıcıların dilediği zaman erişebileceği ve başka kullanıcılar ile bilgisayar kaynaklarını paylaşabileceği, internet tabanına sahip bilişim hizmetlerine verilen isimdir. 

    İnternet erişiminin olduğu her yerde bulut bilişim sistemi kullanılabilir. Örneğin internet aracılığı ile bir başka kullanıcıya e-posta gönderirken ya da alırken bulut bilişim hizmetinden yararlanılmaktadır. E-posta hizmetinin yanı sıra internet kullanılarak izlenen video ya da filmler, müzik dinlemek, online platformlarda oyunlar oynamak, fotoğrafları depolamak ve bunları paylaşmak gibi pek çok hizmet bulut bilişim teknolojisi tarafından desteklenmektedir.

    Bulut Bilişim Özellikleri Nelerdir?

    Teknolojik cihazların bünyesinde barınan verilerin depolanması ve işlenmesi için internet altyapısına sahip bir hizmet sunan bulut bilişimin sahip olduğu çok fazla özellik vardır. Bu özelliklerden birkaçı şu şekilde sıralanabilir:

    Bulut Bilişim Nerelerde Kullanılır?

    Bulut bilişim, verilerin yedeklenmesi, e-posta hizmetleri, yazılım geliştirme, veri kayıplarını önleme, büyük veri analizleri ve çeşitli internet uygulamaları gibi alanlarda kullanılıyor. Günümüzde birçok kurum ya da kuruluş bulut bilişim teknolojisinin sağladığı avantajlardan yararlanmaktadır. 

    İnternet üzerinden gerçekleştirdiğiniz film izlemek, oyun oynamak, müzik dinlemek, görsel veya diğer dosyaları depolamak gibi pek çok eylemin alt yapısında bulut bilişim teknolojisi vardır. Küçük işletmelerden devlet kurumlarına, sivil toplum örgütlerinden ticari kuruluşlara kadar pek çok alanda bulut bilişim teknolojisi yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bulut bilişim teknolojisine sahip olan bu kuruluşların yapabileceği işlemlerden bazıları şu şekildedir:

    Bulut bilişim sistemlerinden yüksek kalitede internet ile yararlanabilmek için altyapı sorgulama işlemi gerçekleştirebilir ve çıkan sonuca göre GigaFiber ya da fiber internet hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar