turknet logo

Oyun Dünyası

Bulut Tabanlı Oyun Nedir?

Eylül, 2022
Paylaş
  • 4723
  • Bulut Tabanlı Oyun Nedir?

    Cloud Games olarak da bilinen bulut tabanlı oyun, oyunculara uzaktan sunucular ile oyun oynama imkanı sunan bir teknolojidir. Bulut tabanlı oyun sistemi, oyunları cihazlara indirmeden çevrimiçi olarak oynama imkanı sunan bir oyun teknolojisidir. Bulut tabanlı oyun platformları kullanım kolaylığı sebebiyle son dönemlerde diğer oyun platformlarına göre çok daha popüler bir hale gelmiştir.

    Bulut tabanlı oyunlar bilgisayar, tablet, cep telefonu ve konsol gibi birçok cihazda oyunlara erişim sağlar. Bulut tabanlı oyunları Android, İphone, Windows, Mac ve Linux vb. tüm işletim sistemlerinde ve cihazlarda çalışır. Bulut tabanlı oyun sistemi kullanıcılara ücretli olarak sunulur. Bu oyun sistemine erişim sağlayabilmek için hızlı bir internet bağlantısı gerekir. Bulut tabanlı oyun sistemine giriş yapıldıktan sonra oyunları indirmeden, servislerden seçerek erişim sağlanır. 

    Bu sistem oyuncuların oyunlara daha kolay erişmesine imkan sağladığı için son dönemlerde oldukça popüler hale gelmiştir. Özellikle oyun tutkunları için büyük bir sorun haline gelen konsol satın alma işlemi bulut tabanlı oyun sistemi ile yavaş yavaş önemini kaybetmeye başlamıştır. Bu nedenle tüm dünyada bulut tabanlı oyun erişimi imkanı sağlayan platformların sayısı hızla artmaktadır. 

    Bulut tabanlı oyun oynamak isteyen kullanıcılar bu sistemlere üye olarak aylık veya yıllık paketler satın alabilirler. Üyelik işlemi sonrasında cihazlara hiçbir indirme veya yükleme işlemi yapmadan doğrudan oyun oynamak mümkündür. Bunun yanı sıra bulut tabanlı oyun sistemi oyuncuların, üyeliklerine birden çok cihazda erişimine imkan sunar. 

    En iyi Bulut Tabanlı Oyun Platformları Nelerdir?

    Her geçen gün sayısı artan bulut tabanlı oyun platformlarının en iyileri aşağıda yer almaktadır.

    Microsoft xCloud

    Microsoft xCloud, bulut tabanlı oyun platformları arasında kendini geliştiren ve gelecek vaat eden bir platform olarak ön plana çıkmaktadır. Bu oyun platformu tüm cihazlara ve işletim sistemlerine yönelik hizmet vermeyi hedefleyen bir proje olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer bulut tabanlı oyun platformları ile kıyaslandığı zaman hem ücretsiz oyun sayısının fazla olması hem de oyun kütüphanesinin geniş bir yelpazeye sahip olması Microsoft xCloud’u daha da çekici bir oyun platformu haline getirmektedir. Microsoft xCloud oyun platformu şu an için Türkiye’de hizmet vermiyor bu nedenle platformu kullanabilmek için VPN servisi de kullanmak gerekiyor.

    NVIDIA GeForce Now

    NVIDIA tarafından geliştirilen GeForce Now, ücretsiz oyun hizmeti sunmayan bir bulut tabanlı oyun platformudur. Bu platformda oyun oynayabilmek için üyelik işlemi gerçekleştirmek gerekir. GeForce Now, diğer bulut tabanlı oyun platformları ile kıyaslandığında yüksek çözünürlüğe ve görüntü kalitesine sahip bir oyun platformudur. NVIDIA GeForce Now, şu anda Türkiye’de hizmet veren tek bulut tabanlı oyun platformudur. Ancak bu platformun üyelik fiyatları diğer oyun platformlarına oranla oldukça yüksektir.

    PlayStation Now

    PlayStation Now, Sony tarafından geliştirilmiş bulut tabanlı oyun platformudur. Bu oyun platformuna PS4, PS5 ve Windows cihazlar ile erişim sağlanmaktadır. PlayStation Now, Windows cihazlarda özel oyunları ve eski konsol oyunlarını oynama imkanı sunar. Dolayısıyla artık PlayStation satın almadan tüm PlayStation oyunlarına erişim sağlamak mümkün hale gelmiştir.

    Google Stadia

    Google Stadia, ilk çıktığı günden beri sürekli geliştirilen bir oyun platformu olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok kullanıcıyı heyecanlandıran bir bulut tabanlı oyun platformu olmasına karşın beklentileri yeteri derecede karşılamamaktadır. Stadia, birçok cihazda oyun oynama imkanı sunmaktadır. 

    Shadow

    Shadow, bulut tabanlı oyun platformundan ziyade bulut bilişim hizmeti sunan bir sistemdir. Shadow diğer oyun platformları ile kıyaslandığında daha küçük bir şirketin ortaya çıkardığı bir sistemdir. Shadow’u diğer platformlardan ayıran diğer bir özellik ise sadece oyun oynamak için geliştirilmemiş olmasıdır. Bu sisteme üye olduğunuzda oyun oynayabilirsiniz ve kullandığınız sunucuya tam erişim sağlayabilirsiniz.

    Bulut tabanlı oyun sistemi, online oyun imkanı sunan bir teknolojidir. Özellikle son dönemlerde tüm dünyada popülerlik kazanan bulut tabanlı oyun sistemi için birçok platform geliştirilmiştir. Bu platformlar üzerinden, tüm cihazlarda indirme işlemi yapılmadan oyun oynama imkanı bulunur.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar