turknet logo

Güncel Yaşam

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 5145
  • Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

    Dropshipping hakkındaki soruları yanıtlamak ve nasıl yapılacağına dair bir yol haritası edinmek için doğru yerdesiniz! Dropshipping’in ne olduğunu, nasıl yapıldığını, avantaj ve dezavantajlarını sizler için içeriğimizin devamında derledik. 

    Dropshipping Nedir?

    Stoksuz e-ticaret anlamına gelen Dropshipping herhangi bir stok tutmadan yapılan satış modeli anlamına gelir.  Bu modelde perakendeciler ürünlerini toptan satın almak yerine müşteriler alışveriş yaptıkça ürünlerini tedarik ederler. Böylelikle ürünler önceden satın alınmamış olur ve onları kendi depolarında tutup bekletmek yerine doğrudan müşteriye kargolanarak ulaşır.  

    Bu yolla depolama, stok yönetimi ve uzun tedarik zincirleri gibi kalemlerle uğraşılmamış olur. Bu model ile ticaret yapmayı seçen perakendeci tedarikçi ve alıcı arasında köprü görevi görerek işleri kolaylaştırır. Alıcıya istenilen ürünleri sunarken tedarikçinin ürünlerinin hedef kitlesine ulaşmasını sağlar. Bir çeşit tedarik zinciri yönetimi modeli olan Dropshipping genellikle dört bölümden oluşur.

    1. Üreticiler; ürünleri üretir, toptan olarak perakendecilere ve toptancılara satar.
    2. Toptancılar; ürünleri üreticilerden alır, depolar ve daha yüksek bir fiyattan perakendecilere satarlar.
    3. Perakendeciler; ürünleri alır ve son tüketicilere satarlar.
    4. Tüketici; ürünü satın alır.

    Dropshipping Nasıl Yapılır?

    Dropshipping’i nasıl yapacağınız hakkında kafanız karışık olabilir. Bunu yapmanızın pek çok farklı yolu vardır. Peki adım adım Dropshipping nasıl yapılır?

    Dropshipping, sanal pazar yerlerinde veya özel bir e-ticaret sitesinde yapılabilir. Bu yüzden ilk olarak kendiniz için en uygun çeşidi seçmelisiniz. İşe sanal pazar yerlerinde mağaza açarak ya da bir e-ticaret sitesi açarak başlayabilirsiniz. İsterseniz her iki yöntemi de aynı anda kullanarak işinizi garantiye de alabilirsiniz. Böylelikle bu yöntemlerin aynı anda uygulanması size daha fazla satış kanalı sunacaktır. Ancak önemli bir nokta vardır ki bunları yaparken aynı zamanda tedarikçileriniz ile anlaşma sağlamanız gerekir. Mağazanızı ya da sitenizi açtıktan sonra tedarikçi ile anlaştığınızda satabileceğiniz ürünleri listeleyebileceksiniz. 

    Ürün listeleme süreçlerinde çoğunlukla XML entegrasyonu kullanılır. Eğer bir entegrasyon kullanmazsanız tüm ürünlerinizin özelliklerini, açıklamalarını veya görsellerini tek tek girmeniz gerekecektir. Bu yüzden tedarikçilerinizden XML verilerini almanız son derece önemlidir. Bu verileri girdikten sonra ürünleriniz kolaylıkla ve hızlı bir şekilde listelenir. Ardından satışa başlayabilirsiniz. Bu adımdan sonra yapmanız gereken en kritik iş, ürünleri doğru ve etkili bir şekilde pazarlamak olacaktır.

    Dropshipping Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

    Avantajları şu şekilde listelenebilir; 

    Dezavantajları ise şöyledir; 

    Dropshipping İşletmeler için Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

    Sosyal Medya Pazarlaması: Dropshipping işletmenizi pazarlamak için sosyal medya platformlarını kullanabilirsiniz. Sosyal medya platformları, potansiyel müşterilerinizle etkileşim kurmak ve marka farkındalığını artırmak için mükemmel bir yoldur.

    SEO (Arama Motoru Optimizasyonu): Web sitelerini arama motorlarındaki sıralamada daha görünür kılmak için ilk sıralara taşımayı sağlayan bir pazarlama stratejisidir. 

    SEO, siteniz için anahtar kelime araştırması yapmanızı, içeriğinizi optimize etmenizi ve backlink almanızı gerektirir. Doğru yapılandırılmış bir SEO stratejisi, sitenizin organik trafik almasına yardımcı olabilir.

    PPC (Tıklama Başına Ödeme) Reklamları: Google AdWords ve Facebook Ads gibi platformlar üzerinden gerçekleştirilir. Bu reklamlar, hedefli bir kitleye yönelik olarak gösterilir ve kullanıcıların reklamlara tıklamaları durumunda ödeme yapılır. Bu reklamlar, hedefli bir kitleye ulaşmanızı ve web sitenize trafik çekmenizi sağlayabilir.

    E-posta Pazarlaması: Müşterilerle iletişim kurmanın en birincil yollarından biri olan pazarlama stratejisidir. E-posta listenize yeni ürünlerinizden veya indirimlerinizden bahsedebilir ve müşterilerinize özel teklifler sunabilirsiniz.

    İşbirliği Yapmak: Dropshipping işletmeniz için farklı bir pazarlama stratejisi olabilir. Blog yazarları, diğer e-ticaret işletmeleri veya etkileyiciler gibi potansiyel iş ortaklarıyla işbirliği yaparak, müşteri tabanınızı artırabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar