turknet logo

İnternet Hızı

Gbps Nedir? Neden Gigabit Kullanmalısınız?

Şubat, 2022
Paylaş
  • 4761
  • Gbps Nedir? Neden Gigabit Kullanmalısınız?

    Bir saniye içindeki veri aktarım miktarı bit (bps) üzerinden ifade edilir. Kbps, Mbps ve Gbps bu bitin sırasıyla binde, milyonda ve milyarda ifade edilmesidir. Kbps daha eski teknolojilerde kullanılırken içlerinde en yenisi Gbps diyebiliriz. Bu yazımızda sizler için gbps nedir ve neden gigabit kullanmalısınız sorularının cevaplarını verdik.

    Gbps Nedir?

    Gbps ya da gigabit per second saniyedeki veri aktarım hızını gigabit cinsinden ölçer. Kbps ve Mbps’e göre daha fazla veriyi ifade eder. Genellikle günümüzde internet hızı ve çoğu ağ Mbps üzerinden ifade edilse de Gbps destekleyen ağlar daha hızlıdırlar. Bu sebeple de bu teknoloji gelişmekte ve kullanım alanları da her geçen gün artmaktadır. Özellikle yeni teknolojilerde hesaplama aralığı Gigabit üzerinden olmak zorunda haline bile gelmiştir. Bazı GSM operatörleri veri aktarımını Gbps üzerinden ölçerler. 

    Gbps ile GB kavramı karıştırılmamalıdır. Bit ve byte farklı kavramları temsil ederler. Belirttiğimiz gibi bit saniyede aktarılan veriyi belirtir. Byte kavramı ise bilgisayarınızdaki ya da telefonunuzdaki bir dosyanın ne kadar yer kapladığını belirtir. Karışmaması için bit bps şeklinde ve küçük b ile, byte ise MB (megabyte) ya da GB (gigabyte) şeklinde ve büyük B ile gösterilirler. Kısacası internet verileri byte ile ölçülürken veri iletiminin hızı bit olarak ifade edilir. 

    Bir ağın bant genişliği yani Gbps’i ne kadar fazlaysa o kadar fazla veri iletir. O ağ, aynı anda daha fazla insana hizmet verebilir. Kullanan kişi sayısı arttıkça ping miktarı Gbps’i az olanlara oranla çok daha az artar. Gbps türünden hizmet veren ağların hizmet kapasitesi Mbps’e ve Kbps’e göre daha fazladır. 

    Neden Gigabit İnternet Kullanmalısınız?

    Artık internet bir lüks olmaktan çıktı ve bir ihtiyaç haline geldi. İnsanlar işlerini internet üzerinden yapıyorlar, boş zamanlarını internette online oyun oynayarak ya da dizi ve film izleyerek geçiriyorlar. Bütün bunlar sebebiyle de internet hızı oldukça önemli bir kavram. Genellikle internet hızı megabit üzerinden ifade edilir. Siz de ev interneti alırken 24 Mbps, 50 Mbps ya da 100 Mbps hızda gibi seçenekler duymuşsunuzdur. Mbps ne kadar fazlaysa doğal olarak internet de o kadar hızlı olur. Gigabit internet ise megabite göre çok daha hızlıdır; çünkü saniyede çok daha fazla veri aktarılır. 1 Gbps, 1000 Mbps’e eşittir. Yani 24 ya da 50 Mbps internete göre çok daha hızlıdır. Aynı zamanda Gigabit internet megabit ve Kilobite göre daha fazla insana aynı anda hizmet verebilir. Yani siz Zoom görüşmesi yaparken çocuğunuz Netflix üzerinden bir dizi izleyebilir ve Ping sorunu yaşamazsınız. Ev internetini ailece kullanan kişiler için Mbps ya da Gbps kavramları önemli hale geliyor; çünkü aynı interneti birden fazla kişi birden fazla cihazla kullanıyor. Bu durum da Ping değerini artırabiliyor. Bu sorunu yaşamamak için de Gigabit hızlarda bir internet oldukça gereklidir. Belirttiğimiz gibi Gigabit internet aynı anda daha fazla insana hizmet verebilmektedir. 

    Online oyun oynayan biriyseniz de Gigabit internet tam sizin ihtiyaçlarınızı karşılıyor; çünkü internet hızı yavaş olduğunda Lag adı verilen gecikmeler yaşanabiliyor ya da oyun hiç açılmayabiliyor. Bu da boş zaman aktivitesi olarak yaptığınız oyun oynamayı keyifli olmaktan çok rahatsız edici bir hale getiriyor. Gigabit internette ise bu tarz sorunları Megabit internete göre daha az yaşıyorsunuz. Türkiye’de de Gigabit internet sağlayan internet servis sağlayıcılar mevcut. TurkNet’in tamamen kendi altyapısıyla sağladığı GigaFiber internet 1 Gbps hız imkanı sağlıyor. Hemen altyapı sorgulama işlemi yapabilir ve sonuca göre abonelik başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar