turknet logo

İnternet Terimleri

Jitter Nedir? Ne İşe Yarar ve Kaç Olmalıdır?

Nisan, 2022
Paylaş
  • 29333
  • Jitter Nedir? Ne İşe Yarar ve Kaç Olmalıdır?

    Oyun oynayanlar Jitter terimine oldukça aşinadır diye tahmin ediyoruz. Oyun deneyimini ve özellikle streaming (yayın akışı) deneyimlerini olumsuz etkileyebilen bu kavram, sinyal dalgalarındaki bozukluklara bağlı olarak gelişir ve görüntü akışında düzensizliklere sebep olabilir.

    Jitter, kısacası bir sinyalin hatalı olmasıdır. Türkçe’ye dalga bozulumu olarak çevrilebilir. Networking (ağ), multi media (çoklu ortam) ve image processing (resim işleme) gibi konularda Jitter kavramı kullanıcıların karşısına çıkar. Ping değerini etkilediği için oyun oynarken soruna yol açabiliyor. Bu yazımızda “Jitter nedir, ne işe yarar ve kaç olmalıdır?” sorularına cevap verdik. 

    Jitter Nedir?

    Jitter, sinyal dalgalarında yaşanan bozulmadır. Bu da gecikmelere sebep olur. Jitter, veri aktarımında yaşanan gecikme süresi ile karıştırılmamalıdır. Jitter, gecikme süresinin değişmesine sebep olur. Bu sebeple çok farklı ve fazla gecikme sürelerine sahip olursunuz. Jitter ne kadar yüksek olursa internet bağlantınızda o kadar sorun yaşarsınız. Videoları, filmleri izleyemezsiniz ve online oyunları oynayamazsınız. Bağlantı süresi uzadığı için siz oyun oynarken karakterinizi yönlendirdikçe lag adı verilen gecikmeler yaşayabilirsiniz. 

    Jitter Kaç Olmalıdır?

    Jitter değerinin yüksek olması iyi bir bağlantıya sahip olmadığınız anlamına gelir. Çünkü iyi bağlantılarda tutarsız gecikme süreleri yaşamazsınız. Bağlantınız tutarsız oldukça da yaşanan yanıt süreleri de o kadar gecikir. Jitter yüksek oldukça özellikle görsel efektlerin çok olduğu internet aktivitelerinde oldukça fazla sorun yaşarsınız. Online oyunlar, Zoom görüşmeleri, Netflix’ten dizi izleme gibi günlük hayatta pek çok insanın sıklıkla yaptığı aktiviteler için Jitter değerinin düşük olması gerekir. Jitter değerinin 0 ms (milisaniye) olması en iyi değerdir. Hiç olmadığı noktada internet bağlantınıza tutarlıdır diyebiliriz. Fakat fiber olmayan internetlerde genellikle bu oran 0 ms olmaz. Bu yüzden ADSL internet için en fazla 5 ms, VDSL internet için ise en fazla 3 ms olmalıdır. Bu sayı arttıkça internet bağlantınızda sıkıntı vardır. Jitter ölçümünü internet üzerindeki internet hız testi veya ping testi sitelerinden gerçekleştirebilirsiniz. İnternet hız testi kurallarına uyarak bu testi gerçekleştirmelisiniz. Test için kablosuz ağı kapayarak bilgisayarınıza interneti Ethernet kablosu ile bağlamanız gerekecektir. Bu sayede daha net bir sonuç alabilirsiniz. Daha net ve doğru bir sonuç için testi birkaç defa tekrar etmeniz gerekir. 

    Jitter Nasıl Düşürülür?

    Jitter özellikle online oyun oynarken kullanıcıları ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakır. Bu yüzden de Jitter değerini düşürmeniz gerekir. Bunun için yapabileceğiniz ilk şey bir internet hız testi sitesi üzerinden Jitter yaşayıp yaşamadığınızı öğrenmektir. Daha sonra iyi bir Ethernet kablosu edinebilirsiniz.

    Wi-Fi daha yeni bir teknoloji olsa da Ethernet kablosu teknolojisi her geçen yıl iyileşiyor. Ayrıca Ethernet kablosu ile bağlandığınız internet daha hızlıdır; çünkü kabloyla daha az veri kaybı yaşarsınız. Yapabileceğiniz bir diğer şey ise altyapınız uygunsa mutlaka fiber internet tercih etmek. Fiber altyapıda internet, fiber optik kablolar aracılığı ile taşınır ve diğer altyapı türlerine göre daha az veri kaybı yaşarsınız ve bağlantı ADSL ve VDSL internete göre çok daha hızlı olur. ADSL hatta internet, bakır kablolar aracılığı ile elektrik formunda taşınırken fiber altyapıda internet ışık formunda taşınır. Bunun dışında bant genişliği kullanımını en aza indirmek de Jitter değerini düşürecektir. Özellikle interneti ailece kullanıyorsanız siz Zoom görüşmesindeyken ailenizden biri Netflix üzerinden bir dizi izliyor ya da online bir oyun oynuyor olabilir. Böyle durumlarda gereksiz bant genişliğini azaltırsanız Jitter değerinde de bir düşüş yaşarsınız. Güvenilir bir VoIP sistemi seçmeniz ve Jitter tamponu kullanmanız da Jitter değerinizi düşürecektir. Jitter tamponu, iletimi geciken veri paketlerini gruplandırır ve internet bağlantınızı daha güvenli yapar. 

    Özetle Jitter, internetteki tepki süreleri arasındaki farklılıklardan kaynaklanan bir sorundur ve daha konforlu bir şekilde oyun oynayabilmek, film ve dizileri daha akıcı şekilde izleyebilmek ve daha kesintisiz görüntülü görüşmeler gerçekleştiriebilmek için Jitter değerini düşük tutmak gereklidir. TurkNet’in fiber internet çözümleriyle Jitter değerinizi minimum seviyelerde tutmak ve “Doğası Gereği Özgür” internetin keyfini çıkarmak için fiber internet sayfamızı inceleyebilirsiniz. Altyapı sorgulama yaparak adresinizde alabileceğiniz internet hızınızı öğrenebilir ve İnternet Abonelik Başvurunuzu hızlı ve kolayca yapabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar