turknet logo

Oyun Dünyası

Ping Spike Sorunu Nedir?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 989
  • Ping Spike Sorunu Nedir?

    İnternet kullanımının yaygınlaştığı son dönemler farklı internet sorunlarını da beraberinde getirmiştir. İnternet bağlantısı üzerinde yaşanan hız sorunları birçok kullanıcı için kötü bir deneyimi ifade etmektedir. Oyun oynarken, film izlerken ya da önemli bir toplantı sırasında iken internet hızının yavaşlaması ve buna bağlı olarak görüntü ve ses kalitesinin düşmesi, iletilmek istenen verinin daha geç sürede iletilmesinin sağlanması gibi problemler yaşanmaktadır. Bir dosya indirmek istediğiniz bu süre çok daha uzun zaman alıyorsa ortada bir Ping problemi var demektir. Peki Ping nedir? Ping sorunu nasıl oluşmaktadır?

    Ping Spike Sorunu Nedir?

    Dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlarda internet bağlantısı aracılığıyla yaptığımız işlemlerde verinin iletilmesi ve istenilen sunucuya gönderilmesi aşamasında geçen süreye Ping adı verilmektedir. Verinin iletilmesi sırasında geçen süre milisaniyelerle ölçümlenir. Eğer ölçülen bu milisaniye değeri yüksek çıkarsa bir Ping probleminin olduğu söylenebilir. Bir sorunun olmadığı, normal olarak kabul edilen Ping değeri 50 ve daha altı milisaniyelerdir. Eğer bu milisaniye değerinin çok üstünde bir değerde ise (örneğin 150 milisaniye gibi) internet bağlantısında önemli bir sorun var demektir. Ping testi yaparak ping değerini öğrenmek mümkün. Ping değerinin yüksek olmasına neden olan bazı etkenler vardır. Bunların en başında altyapı sorunları gelmektedir. Eğer kullandığınız internet 3G hizmeti ve ADSL bağlantıya sahip ise Ping sorunu yaşama olasılığınız yüksektir. Bu etkenler Ping değerinin artmasına yol açar. Ping değerinin artmasına yol açan internet paketi, kötü ve eskimiş altyapı desteğinin yanı sıra aynı internet bağlantısını birden fazla cihazın kullanması ve bu bağlantı üzerinden çeşitli veri indirmelerinin yapılması da Ping değerinin artmasına neden olmaktadır. Görüntü kalitesinin çok yüksek olduğu videoların izlenmesi, sadece internetle kullanılabilen uygulamaların çokluğu, dosya ve veri indirme işlemlerinin çok fazla yapılması gibi birçok etken de Ping sorununun oluşmasına neden olur. Ping Spike ise ölçümlenen Ping değerleri arasındaki sıçramalara verilen isimdir. Normal Ping değeriniz 50 milisaniye ila 75 milisaniye arasında değişkenlik gösteriyor ve bir anda bu değer 150 milisaniyelerin üstüne çıkıyorsa Ping Spike yaşıyorsunuz demektir.

    Ping Spike Sorunu Nasıl Çözülür?

    Son zamanlarda internet üzerinden oynanan çevrim içi oyunların sayısı giderek arttı. Kullanıcılar hem bu oyunları oynayarak eğlenceli vakitler geçiriyor hem de oyunları oynarken kaydettikleri görüntüleri sosyal mecralarda diğer kullanıcılarla paylaşıyorlar. Çevrimiçi oyun oynayan bir kullanıcı için en önemli şey internet hızı. Yaşanan Ping sorunları oyuncunun hem oyun üzerindeki başarısını hem de oyun oynarken geçirdiği keyifli zamanı etkiliyor. İçeriğimizin devamında Ping sorununu çözmek için bazı ipuçlarını sizlerle paylaşacağız. Ping Spike sorununu çözmek için önce bu sorunu oluşturan etkenleri kontrol etmek ve bu etkenlerden kaynaklanan sorunları düzeltmek gerekir. İnternet alt yapısını kontrol etmek, arka planda çalışan uygulamaları kapatmak, birden fazla cihaz üzerinde indirme ya da oyun oynama işlemlerini gerçekleştiriliyorsa bunların birkaçını kapatarak Ping değerinin düşmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemleri yaptığınız halde Ping değerinde herhangi bir düşme olmazsa VPN hizmetlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca ağ bağlantılarının güncel olup olmadığını kontrol edebilir, internet sağlayıcınızın yeniden başlatılmasını sağlayabilir, ayarlarını sıfırlayabilir ya da DNS sunucularınızı değiştirerek Ping Spike sorununa çözüm üretebilirsiniz. Ayrıca “Oyunda ping düşürmek için ne yapılabilir?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar