turknet logo

Telekomünikasyon Sektörü

Eve İnternet Nasıl Bağlatılır?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 28527
  • Eve İnternet Nasıl Bağlatılır?

    Evlerin vazgeçilmez parçalarından birisi artık internet. Daha ev seçerken bile internet altyapısına dikkat ediliyor. Çünkü yüksek hızlı internetin lüks olduğu dönemler çok eskilerde kaldı. Artık tüm kullanıcılar yüksek hızlar istiyor. Gelişmiş ülkelerde fiber internet standart haline geldi. Ülkemizde de son dönemlerde bu konularda ciddi ilerlemeler var. Ev interneti bağlatmak istediğinizde eğer fiber altyapıya sahipseniz çok şanslısınız!

    Eve ilk defa internet bağlatma biraz daha dikkat edilmesi gereken bir konu. Hem binanın hem de evinizin tesisatını kontrol etmelisiniz. Eski kablolar internet performansınızı etkiler. Başvurunuzu yapmadan önce bir elektrikçi yardımıyla bu kabloları yenilemeniz mümkün.

    Eve İnternet Bağlatmak için Yapılması Gerekenler

    “İnternet nasıl bağlatılır?” sorusu özellikle evine ilk defa internet bağlatacak kullanıcılar tarafından çok sorulur. Eve ilk defa internet bağlatma için gerekenler aslında basit. Bir operatöre başvuru yapmanız yeterli. Zor kısmı hangi operatöre hangi tarifeye başvuru yapacağınızı seçmek. Böyle bir araştırma yaptığınızda karşınıza yüzlerce farklı alternatif çıkacak. Onlara bakmadan önce siz kendi ihtiyacınızı ortalama olarak kafanızda belirlerseniz seçmek daha kolay olabilir.

    İhtiyacınıza uygun hizmeti bulduktan sonra yapmanız gereken başvuru yapmak. Operatörden operatöre göre başvuru yöntemleri değişebilir. Bazılarına online olarak başvurunuzu yapabiliyorken, bazılarına bayi yardımıyla başvuru yapabilirsiniz.

    İnternet Bağlatmak için Hangi Evraklar Gerekli?

    İnternet başvurusunu yaptıktan sonra operatörler sizden bazı belgeler isteyecektir. Aboneliğinizi başlatabilmek için istenen bu belgeler günümüzde artık farklı yöntemlerle size ulaştırılabiliyor. İstenilen belgeler bazı durumlarda değişiklik gösterse de genel olarak şu şekildedir;

    Eve İnternet Bağlatırken Nelere Dikkat Edilmeli?

    Eve internet bağlatırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. İlk olarak ihtiyacınızı doğru analiz etmelisiniz. Böylece size en uygun internet hizmetini seçebilirsiniz. Daha sonrasında ise bina ve ev içerisindeki tesisatı kontrol edebilirsiniz. Çok eski kalmış kablolar internet performansınızı düşürür. Bunlarla birlikte dikkat etmeniz gereken diğer noktalar ise şu şekilde;

    Altyapınızı sorgulayarak alabileceğiniz hızları öğrenebilirsiniz.

    Altyapıya Uygun İnternet Türü Seçimi

    İnternet hizmetleri, bölgenizde bulunan altyapılara göre değişiklik gösterir. Var olan altyapı haricinde bir hizmet almanız mümkün değil. Ancak altyapınızın desteklediği en yüksek hızı almak günlük hayatınızda hem büyük bir konfor hem de rahatlık sağlar.

    Fiber altyapı bölgesindeyken ADSL hizmet almak isterseniz hız ve performans konusunda büyük kayıplar yaşayabilirsiniz. Bu sebeple birkaç farklı kaynaktan altyapı sorgulama yapıp, size en uygun hizmeti seçmelisiniz.

    Modem Seçimi

    Modem internet hizmetleri için olmazsa olmaz. İnternet hizmeti almanız için bir modeminiz olmalı. Bazı operatörler modemleri hizmet fiyatına artı olarak bir kiralama bedeli koyarak kullanıcılara sunuyor. Ancak bu modemlerden her zaman yüksek performans almak mümkün değil. Eğer kendiniz bir modem satın alıp kullanacaksanız ilk olarak dikkat etmeniz gereken şey kullandığınız hizmete uygun bir modem olup olmadığı. VDSL hizmet kullanıyorsanız sadece ADSL destekleyen bir modem işinizi görmez.

    Bu konuda yapılacak en iyi yatırımlardan birisi her altyapıyı destekleyen son teknoloji bir modem almaktır. İlerleyen dönemlerde hizmet değiştirmeniz durumunda tekrar bir modem masrafı oluşmaz.

    İnternet Paketleri ve Ücretleri

    İnternet paketi seçmek bazen oldukça zor olabiliyor. İhtiyacınızı tam olarak belirlemediyseniz operatörlerde bulunan yüzlerce farklı hizmet arasında seçim yapmak durumunda kalabilirsiniz. Biz buna kısaca tarife mühendisliği diyoruz. Ancak bir hizmet seçmek tabii ki bu kadar zor olmamalı.

    İlk olarak siz neye ne kadar ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Ne kadar bir bütçe ayırabileceğinizi, ne kadarlık bir hıza ihtiyacınız olduğunu belirledikten sonra hizmet seçmek daha kolay olacaktır. Aksi halde özellikle taahhütlü hizmetlerde, istemediğiniz bir hizmeti uzun süre kullanmak durumunda kalabilirsiniz.

    İnternet Bağlatmadan Önce Altyapı Kontrolü Nasıl Yapılır?

    “Eve kablosuz internet bağlatmak istiyorum” ya da “ modemim var internet bağlatmak istiyorum” diyorsanız öncelikle mevcut altyapınızı öğrenmek için altyapı testi yapmanız gerekiyor. Bu şekilde ne kadar hız alabileceğinizi öğrenir ve size uygun hizmetleri bulabilirsiniz. Altyapı kontrolü yapmak için operatörlerin online sorgulama ekranlarını kullanabilir ya da çağrı merkezlerini arayabilirsiniz.

    Online sorgulama yapmak isterseniz eğer genel olarak iki farklı yöntemle bu sorgulamayı tamamlayabilirsiniz. En genel yöntem adres ile sorgulama yapmak. İnternet hizmeti almak istediğiniz adresi yazarak bulunan mevcut altyapıyı öğrenmeniz mümkün. İkinci olarak ise sabit telefon numarası ile sorgulama. Eğer sabit telefon hattı kullanıyorsanız bu yöntem ile sorgulama yapabilirsiniz.

    Ev Telefonu Olmadan İnternet Nasıl Alınır?

    İnternet hizmeti almak istediğinizde telefonlu ya da telefonsuz bir şekilde tercih yapmanız gerekiyor. Ev telefonu olmadan internet bağlatmak istiyorsanız yalın internet hizmetlerini tercih etmelisiniz.

    Eskiden internet hizmeti almak için telefon almak zorunluydu. Ancak günümüzde artık yalın internet seçeneği neredeyse tüm operatörler tarafından sunuluyor. Siz de ev telefonu kullanmak istemiyorsanız yalın internet seçeneği üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz.

    İnternet Kurulumu Ücretli mi?

    İnternet hizmetlerine başvuru yaptıktan sonraki adım kurulum aşamasıdır. Hizmetin tamamlanması ve kullanmaya başlamanız için bu aşama olmazsa olmaz. Özellikle yeni binaya internet bağlatmak istiyorsanız kurulum aşaması daha da önemli. Mevcut tesisatın kontrol edilmesi, eğer gerekiyorsa kablolamaların yapılması gerekiyor.

    Operatörler kurulum ile ilgili zaman zaman kampanyalar yapabiliyor. Ancak bu kampanya dönemlerine denk gelmezseniz çoğunlukla kurulum ücreti talep edilir. Bu ücret çıkan ilk faturanıza yansıtılır.

    Modem Nasıl Alınır? Modemsiz İnternet Alınabilir mi?

    Modemli ve modemsiz internet almak mümkün. Operatörler hizmetler kapsamında kiralama ücreti karşılığında modem sunabiliyor. Ancak siz daha iyi performansa sahip bir modem kullanmak ya da kiralama ücreti ödemek istemiyorsanız kendi modeminiz ile de internet alabilirsiniz.

    Bunun için sadece internet hizmeti sunan operatörleri incelemeniz gerekiyor. Bu tarz hizmet sunan operatörler hizmet kurulumunuzu yapar ve siz kendi modeminiz ile internete bağlanırsınız. Kurulum sonrasında size gelen şifre ve kullanıcı bilgilerini modeminizin arayüzünden girdikten sonra internetiniz kullanıma hazır hale gelir.

     

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar