turknet logo

Güncel Yaşam

Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Nedir? Programları Nelerdir?

Eylül, 2022
Paylaş
  • 3553
  • Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Nedir? Programları Nelerdir?

    Pandeminin ortaya çıkışıyla birlikte hayatımıza yerleştirdiği uzaktan çalışma ve iletişim kültürü, uzaktan eğitim yöntemlerinin de ön plana çıkmasına katkı sağladı. Diğer yandan yoğun çalışma temposu içerisinde akademik kariyerlerinde de ilerlemek isteyen birçok profesyonel, uzaktan yüksek lisans opsiyonlarını tercih etmeye başladı. Uzaktan eğitim yüksek lisans programları, kişilerin mevcut iş tempoları içerisinde kendilerini farklı alanlarda geliştirmelerini sağlayan konu başlıklarında uzmanlıklarını pekiştirmelerine olanak sağlıyor.

    Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Nedir?

    Uzaktan eğitim yüksek lisans, derslerin online eğitim teknolojileri aracılığıyla yürütüldüğü ve dilediğiniz yerden derslere katılmanıza olanak sağlayan bir eğitim türü olarak tanımlanabilir. Üniversiteye fiziki olarak gitmek yerine, sınavlar harici ya da sınavlar da dahil tamamen internet üzerinden uzaktan eğitim yüksek lisans programına katılım sağlanabilir. Bilinirliği ve itibarı yüksek birçok eğitim kurumu, yüz yüze eğitimin yanında artık uzaktan eğitim yüksek lisans programları da açarak akademik kariyerin daha erişilebilir olmasına imkan sağlayabiliyor. Bu sayede gerek ulaşım koşulları gerek zaman kısıtları nedeniyle ertelemek zorunda kaldığınız yüksek lisans hayalinizi rahatlıkla hayata geçirebilirsiniz. 

    Yüksek lisans sonrası doktora programlarına kabul alma veya işinizde terfi alma durumunuz ise akademik kariyerinizi sürdürmek istediğiniz okul veya çalıştığınız kurumdan kuruma değişkenlik gösterebilir. Bu açıdan bakıldığında kariyerinizde bir sonraki adımı da planlayarak hareket etmeniz sağlıklı olacaktır. Fakat yine de uzaktan eğitim yüksek lisans programlarından elde edeceğiniz diploma, ilgi alanlarınızda kazandığınız yetkinliğinizin somut bir belgesi olması açısından önemli avantajlar sağlayacaktır.

    Uzaktan Eğitim Yüksek Lisansın Avantajları Nelerdir?

    Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

    Çevrim içi yüksek lisans söz konusu olduğunda, eğitim stilinde uygulanabilecek iki ana yaklaşım vardır. Öğrenme senkronize (eş zamanlı) veya asenkronize (eş zamansız) olabilir.

    Bazı üniversiteler ise ikisinin karmasını tercih eder. Senkronize öğrenme, canlı ve gerçek zamanlı olarak gerçekleşirken; asenkronize öğrenme, tamamen ders kayıtları üzerinden yürüyeceği için seçtiğiniz zamanda tamamlanabilir. Eş zamanlı çevrim içi öğrenmede, öğrenciler her hafta belirli bir saatte derslere katılmak zorundadır. Eş zamansız öğrenme, çalışma materyallerinin ve derslerin, bunlara istediğiniz zaman erişebileceğiniz ilgili çevrim içi platformlara yüklenmesi anlamına gelir.

    Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Programları Nelerdir?

    Hem dünyanın seçkin üniversitelerinde hem de ülkemizin önde gelen birçok özel üniversitesinde ve devlet üniversiteleri bünyesinde çeşitli uzaktan yüksek lisans programları bulunuyor ve her geçen yıl yeni uzaktan eğitim programları açılmaya devam ediyor. Ülkemizde bulunan başlıca uzaktan eğitim yüksek lisans programları ise şunlardır:

    Sonuç olarak teknolojik gelişmeler ve ilerlemeler, dünya genelinde yenilikçi iletişim teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşması ve birçok kişinin çalışırken esnek bir eğitim programıyla akademik yönden ilerleme ihtiyacı çevrim içi uygulamaların sayısının artmasına imkân sağladı. Bu gelişmeler hem çalışırken kendini akademik açıdan geliştirmek isteyenler, hem de kariyerinde yeni bir adım atmak için farklı uzmanlık alanlarında yüksek lisans programı tamamlamak isteyenler için harika bir fırsat sunuyor.

    Uzaktan eğitim yüksek lisans sürecinde derslerinize sorunsuz bir şekilde katılmak ve kota sınırına takılmadan ders videolarını tekrar izlemek için TurkNet’in internet kampanyaları sizleri bekliyor. Siz de kampanyalardan faydalanarak sınırsız internet ve öğrenciler için internet paketleri ile taşınabilir, akademik eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar