turknet logo

Telekomünikasyon Sektörü

Modem Kullanımı Hakkında Merak Edilenler

Eylül, 2021
Paylaş
  • 14889
  • Modem Kullanımı Hakkında Merak Edilenler

    İnternetin hayatımıza girdiği ilk günleri hatırlayanların unutulmazları arasında internete bağlanırken çıkan çevirmeli ağ sesi geliyor. Modülasyon ve demodülasyon kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan modem terimi, telefon hattından alınan analog sinyali bilgisayarların anlayabileceği dijital sinyale dönüştüren bir cihazı ifade ediyor. Modem cihazdan gelen sinyali daha sonra tekrar analog sisteme dönüştürüyor ve bir telefon hattı üzerinden gönderiyor.

    Teknoloji her geçen gün daha ileri doğru giderken modemler de adeta evrim geçiriyor, değişiyor ve sorunsuz bağlantı deneyimi sunuyor. Peki modem kurulumu nasıl yapılır ya da modem üzerindeki Wi-Fi tuşu ne işe yarar?  Bu yazıda tüm bu soruların cevabını ve çok daha fazlasını bulabilir, modeminizi çok daha etkili biçimde kullanabilirsiniz.

    Modem Nedir, Nasıl Çalışır?

    Modem, cihazlarınızı kablolar kullanarak internete bağlayan küçük bir kutu olarak tanımlanabilir. Bir router’dan (yönlendirici) farklı olarak modem, evinize Wi-Fi bağlantısı sağlamak için kullanılmıyor. Modem; kablo, fiber veya telefon hatlarınızdan bilgi sinyalini alan ve bilgisayarınız tarafından erişilebilir hâle getiren dijital bir çevirmen görevi görüyor.

    Birçok modemin üzerinde biri internete, biri yönlendiriciye ve diğeri bir güç kaynağına bağlanan üç bağlantı noktası bulunuyor. Eski modemler internete telefon hatları üzerinden bağlanırken, yeni modemlerde bağlantı kablo veya fiber optik üzerinden gerçekleştiriliyor. Kablosuz modemlerde dijital veriler radyo sinyallerine dönüştürülüyor. Modemlerde ayrıca routere veya bilgisayara bağlanmak için en az bir Ethernet bağlantı noktası yer alıyor.

    Modem Kurulumu Nasıl Yapılır?

    Yaşam alanlarının vazgeçilmez cihazlarından biri olan modemin kurulumu birkaç basit adım takip edilerek yapılabiliyor. Bu noktada modemler hakkında sıkça sorulardan biri olan modem üzerindeki “WPS nedir?” sorusunun cevabını da vermek gerekiyor. WPS, bağlı olduğunuz kablosuz ağ aracılığıyla veri güvenliği sağlamaya yönelik korumalı kurulum anlamına geliyor. WPS tuşu şifre ve kablosuz ağ adı bilgilerini kullanmadan ağa otomatik olarak bağlanmanıza aracılık ediyor. Modeminizi kurmak için yapmanız gerekenleri sizler için listeledik:

    Modem IP Adresi Nasıl Öğrenilir?

    Genellikle 192.168.1.1 olarak verilen modem IP adresi modemden modeme farklılık gösterebiliyor. Her modeme ait IP adresi internet üzerinden bulunabiliyor.  IP adresi sorgula sayfamızı ziyaret ederek hızlıca öğrenebilirsiniz. Eğer modeminizin IP adresini internet üzerinden bulamıyorsanız bilgisayarınızın çalıştır ekranında cmd komutunu girebilir, açılan sayfaya ipconfig yazarak arama başlatabilirsiniz. Açılan ekranda varsayılan ağ geçidi/Default gateway olarak gördüğünüz sayılar modeminizin IP adresini ifade ediyor.

    Modem IP adresi değiştirme işlemi için Denetim Masası, Ağ ve Paylaşım Merkezi ve Bağdaştırıcı Ayarları adımlarını takip edebilir, Bağlantı sekmesine çift tıklayarak Özellikler penceresini açabilirsiniz. Burada İnternet Protokolü Sürüm 4’ü seçtikten sonra IP adresini değiştirebilirsiniz. Modem DNS ayarlarını değiştirme işlemini modem arayüzü üzerinden yapabilirsiniz.

    Modem Arayüzüne Nasıl Girilir?

    Modem arayüzüne ulaşmak istiyorsanız öncelikle kullandığınız internet tarayıcısı üzerinden yeni bir sekme açmanız gerekiyor. Bu sekmede adres çubuğuna modem IP adresini girdiğinizde sizi kullanıcı adı ve şifre sorgulama ekranı karşılıyor. Söz konusu bilgileri yazdığınızda da modem arayüzü açılıyor.

    Modem Şifresi Nasıl Değiştirilir?

    Modeminizin şifresini değiştirmeniz için ilk olarak tarayıcının adres çubuğuna modeminizin IP adresini yazın ve modem arayüzüne bağlanın. Karşınıza çıkan şifre ekranına kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizi girin. Artık modem arayüzündesiniz. Burada modem ayarları ile ilgili tüm işlemleri yapabilir, şifrenizi değiştirebilirsiniz. Wi-Fi şifresi nasıl değiştirilir sorusunun cevabı da benzer şekilde verilebilir. Wi-Fi şifrenizi değiştirmek için modem arayüzüne girin, kablosuz ağ ayarları ve ağ şifreleme adımlarını takip edin. Açılan sayfada Wi-Fi adını ve şifresini değiştirebilirsiniz.

    Modem Resetlenirse Ne Olur? 

    İki çeşit modem resetleme işlemi olduğu söylenebilir. Modemin kapatılıp yeniden açılması işlemi normal reset olarak adlandırılıyor. Hard reset işlemi ise modemde ciddi bir problem olması hâlinde uygulanıyor.

    Hard reset için modem üzerinde bulunan deliğe iğne benzeri sert bir cisimle müdahale ediliyor. Modem resetlenirse ne olur sorusunun cevabına gelince, normal reset işleminin sonucunda modemde şifre değişikliği gibi herhangi bir değişiklik olmuyor ve cihaz kaldığı yerden çalışmaya devam ediyor. Hard reset ile modem yapılandırma işlemi yapılıyor ve modem fabrika ayarlarına dönüyor.

    Modem Üzerindeki Işıklar Ne Anlama Geliyor?

    Modemler özellikleri ve şekilleri bakımından farklılık gösterse de genel olarak aynı işlevi görüyor. Farklı modemlerin üzerinde bulunan ışıklar aynı görevleri işaret ediyor. Modem üzerindeki ışıklar ve anlamlarını bilmek internet bağlantınız sırasında karşınıza çıkabilecek olası problemleri kablosuz modem ayarları aracılığıyla kolaylıkla çözmenize yardımcı oluyor.

    DSL Işığı 

    DSL ışığı modeminizdeki internet bağlantısının durumunu gösteriyor. DSL ışığının kesintisiz biçimde yanması modeminize internet bağlantısı olduğunu fakat veri transferi yapılamadığını ifade ediyor. Işığın yanıp sönmesi bağlantı ve veri transferiyle ilgili bir problem olmadığını işaret ediyor. DSL ışığının yanmaması da modemde internet olmadığı anlamına geliyor.

    WLAN Işığı 

    WLAN ışığı veri bağlantısı durumu hakkında bilgi veriyor. Işığın yavaş yanıp sönmesi durumunda veri bağlantısı da yavaş yapılıyor. WLAN ışığı hızlı yanıp söndüğünde WPS bağlantısı kuruluyor. Modemde veri bağlantısı olmadığında WLAN ışığı sabit kalıyor. WLAN özelliği kapalı olduğunda ise ışık hiç yanmıyor.

    WAN Işığı 

    Modem WAN ışığı hakkında bilgi vermeden önce modem WAN nedir sorusunu cevaplamak daha faydalı olabilir. Farklı yerlerde oluşturulan, farklı yerel ağların birbirine bağlanmasıyla meydana gelen geniş ve büyük ağlara WAN adı veriliyor. Daha fazla kullanıcı ağ içinde barındırma, bant genişliğinin artırılabilmesi, yüksek verimlilik, ağ trafiğinin yönlendirilebilmesi, esneklik, erişilebilirlik ve düşük maliyet gibi özellikler WAN bağlantısının avantajları arasında sayılabilir. Modemde WAN ışığının yanmaması, hattınızda internet bağlantısı olmadığını gösteriyor. İnternet bağlantısı aktifse ve veri transferi gerçekleşiyorsa ışık yanıp sönüyor.

    Ethernet Işığı 

    Modemde Ethernet ışığının yanması modeme bir cihazın Ethernet kablosu aracılığıyla bağlı olduğunu işaret ediyor. Modem ile cihaz arasında kablo bağlantısı olmadığında Ethernet ışığı da yanmıyor.

    Power Işığı 

    Modem power ışığı cihaz açık olduğunda yanıyor. Işığın yanmaması ya modeminiz kapalı olduğunu ya da elektriğin modeminize ulaşmadığını ifade ediyor.

    Wireless Işığı 

    Wi-Fi ışığı kablosuz bağlantı aktif olduğunda yanıyor. Uyumlu cihazlarınız modeme bağlanarak internete ulaşabiliyor. Işığın yanmaması durumunda modemde internet bağlantısı bulunmuyor.

    Son olarak modemde LAN ışığı ne işe yarar sorusunun cevabına gelirsek; LAN ışığı modemde Ethernet kablosunun durumunu gösteriyor. LAN ışıklarının yanmaması modeme bağlı Ethernet kablosu olmadığı anlamına geliyor.

    Router Nedir?

    Router, internet bağlantısını modemden ağdaki diğer aygıtlara dağıtan ağ cihazı olarak tanımlanıyor. Cihaz; bilgisayardan, akıllı televizyondan, cep telefonundan ve diğer kablolu ya da kablosuz cihazlardan internete bağlanmanızı mümkün kılıyor. Modem router ana işlev olarak, internet trafiğinizi ağınızdaki doğru cihaza aktarıyor. Bunun için tüm cihazlarınıza bir IP adresi atıyor ve böylelikle bilgisayarınızda bir internet sitesi açmaya çalıştığınızda sinyal akıllı telefonunuza gönderilmiyor.

    Modem Portu Nedir, Nasıl Açılır?

    İnternetle ilgili çalışma yapanların en sık kullandığı terimlerden biri olan modem port nedir, ne işe yarar biliyor musunuz? Bilgisayar ağlarında köprü olarak bilinen port, cihazlar arasındaki veri alışverişinin en önemli bileşeni olarak nitelendiriliyor. Ağ üzerindeki her bir IP adresi portlara bir başka deyişle sanal veri yollarına bölünüyor. Bilgisayarınızda farklı işlemlerin farklı portlar üzerinden yapılması veri alışverişini hızlandırıyor. Modem port açmak işlemi için önce modem arayüzüne girmeniz gerekiyor. Kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizi girdikten sonra açılan menüde NAT sekmesini tıklayın. “NAT fonksiyonunu etkinleştir seçeneğini seçtikten sonra kaydedin. Ardından NAT başlığındaki Sanal Sunucu linkini tıklayın. Burada açılan tablodan dilediğiniz portu ekleyebilir ya da çıkarabilirsiniz.

    MAC Adresi Nedir?

    Modem MAC adresi ağdaki cihazları ayrıştırmak için kullanılıyor. İnternet bağlantısını direkt olarak MAC adresi gerçekleştirmiyor. MAC adresi modeme bağlanan cihazları ayrıştırıyor. Veri paketleri ağ üzerinden gönderilirken bir MAC adresinden geliyor ve diğerine gönderiliyor.

    Modem Neden Isınır, Modem Isınma Sorunu Nasıl Giderilir?

    Güç kullanılan herhangi bir cihaz gibi modemler de zaman zaman ısınabiliyor. Ancak modem aşırı ısındığında cihazda kalıcı bir soruna sebep olmaması için soğutulması tavsiye ediliyor. Modem aşırı ısındığında kapatmanız ve güç kaynağından çekip bir süre beklemeniz öneriliyor.

    Modem Sinyal Gücü Nasıl Artırılır?

    Modem sinyal gücü artırma işlemi modem dağıtıcı aracılığıyla yapılabilir. Birden fazla bilgisayarı kablosuz ağ bağlantısı üzerinden birbirine ve internete bağlayan cihazlar internet ya da modem dağıtıcı olarak adlandırılıyor. Modem dağıtıcı kullanılmasının yanı sıra modemin ürün yazılımının yükseltilmesi, yönlendirici antenin değiştirilmesi gibi işlemler de sinyal gücünü artırabilir.

    Fiber İnternet İçin Farklı Modem mi Gerekli?

    Fiber internet, diğer internet bağlantılarına göre yok daha yüksek hız deneyimi sunuyor. Fiber internette veri aktarımında teorik olarak sınır bulunmuyor ve veri aktarımı ortalama 1 Gbps hızında gerçekleşebiliyor. Fiber internetten en verimli sonucu alabilmeniz için fiber uyumlu modem kullanmanız tavsiye ediliyor. Fiber internet modemi farklı mı sorusunun cevabına gelirsek fiber modemler sinyal yayma ve çoklu anten özellikleriyle eşsiz kapsama alanı deneyimi sunuyor. Fiber internet destekleyen modemler, evinizin bulunduğu bölgede fiber altyapı varsa 1 Gbps’ye kadar indirme hızı vadediyor.

    TurkNet’te Son Teknoloji Modeminiz Bizden

    Türkiye’nin en hızlı internetini, kullanıcılarla bir araya getirerek tüm internet hizmetlerinde kullanılabilen, son teknoloji bir modem sunuyoruz. İnternet bağlantısının hızı ve kalitesi, kullanılan modemden belirgin şekilde etkileyebiliyor. Bu sebeple TurkNet’li olurken veya zaten TurkNet’liyseniz özel fiyatlarla ve kolay ödeme yöntemleriyle sunduğumuz Zyxel modemi satın alabilirsiniz. En iyi kullanıcı deneyimi için en son teknolojik özelliklerle donatılan modem modelleriyle internet hizmetinizi daha verimli hâle getiriyor ve teknik taleplerinizi daha iyi analiz ederek etkili çözümler sunmaya devam ediyoruz.

     

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar