İnternet Hız Testi - Speedtest

1000 Mbps Download ve Upload Özgürlüğü Evinizde!

TurkNet GigaFiber ile 1000 Mbps’ye varan download ve upload hızlarıyla artık internet daha özgür! Dünya kalitesi ve hızında internet için hemen altyapınızı sorgulayın.

Hız Testi Nedir?

Hız testi, aktif olan internet bağlantınızın anlık olarak hızını gösteren testtir. Size sunulan sınırsız internet hızı ile kullandığınız hızın tutarlılığı hakkında bilgi verirken bağlantı kalitenizi de ortaya çıkarır. Hız testi speedtest olarak da adlandırılabilir. Bu test sayesinde hem indirme hem de yükleme hızını öğrenebilirsiniz.

İnternet hızında bir sorun yaşıyorsanız eğer bu test sonucuna göre aksiyon alabilirsiniz. Kablosuz internetinizi iyileştirebilecek çözümlere başvurabilir ya da belli cihazlarda kablolu internet kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu çözümlere rağmen istediğiniz internet hızına ulaşamıyorsanız alternatif hizmetlere yönelebilirsiniz.

İnternet Hız Testi Nasıl Çalışır?

İlk olarak konumunuza en yakın sunucu ile irtibata geçilir ve sunucuya sinyal gönderilir. Sunucudan bir cevap alınır. Başlatılan hız ve ping testi bu sırada sunucuya gönderilmiş olan sinyal ile bu sinyale gelecek olan cevabın hızını tespit eder ve internet hızı ölçme işleminiz gerçekleşmiş olur, böylece doğru sonuca ulaşırsınız. Sunucuya gönderilmiş sinyal ile sunucudan gelecek olan sinyali alma işlemi tamamlandığında indirme aşamasına geçilir. İndirme sırasında cihaz ile sunucu arasında iletişim kurulur. Verilerin cihaza ulaştığı süre ölçülerek cihazın verileri ne kadar süre içerisinde indirdiği belirlenir. Veri kaybı sonuçları da bu yolla anlaşılır.

İnternet üzerinde yaptığımız işlemlerin kısa bir simülasyonu, bu test sayesinde yapılmış olur. Testin en doğru sonucu vermesi için, test anında başka cihazlardan aktif olarak internet kullanmamanız gerekiyor. Aynı zamanda kablosuz olarak değil de kablolu olarak test yapmanız daha doğru sonucu verecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Aklınıza takılan bir konu mu var?
Hız testi yapmadan önce tüm güncellemeleri, cihazları ve programları kapatmanız gerekir. İnterneti kullanıyor olmanız doğru bir sonuç vermeyecektir. Yani, internet hız testi sayfası dışındaki bütün sekmeleri ve varsa açık olan oyunları kapatmanız gerekir. İndirme yapıyorsanız onu da durdurmalısınız. Telefonunuzun, tablet ve televizyonunuzun internete bağlantısını da kesmelisiniz. Hız testi öncesi alacağınız bu önlemler sayesinde en doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Santrale olan uzaklığınız, santralden evinize kadar olan altyapının kalitesi, altyapı üzerindeki arızalar, sinyal gürültüsü, aynı anda çok sayıda kişinin aynı altyapı üzerinden interneti kullanması, ev içi tesisatınız, modeminiz, modeminizin ayarları gibi pek çok unsur internet hızı ölçme sonuçlarını etkiler. Ayrıca kablosuz internet kullanımının da hızın azalmasında etkisi vardır. Bu nedenle internet hızını test ederken Wi-Fi hız testi yerine, ethernet kablosuyla bağlantı yapmak önemlidir. Sadece yapacağınız cihazın internet bağlantısı olması gerekir.

Hız testi yaparken sağlıklı bir sonuç elde etmek için testi kablolu modeminizin ethernet kablosuyla yapın. Ethernet portunu kablolu olarak bilgisayarınıza bağlayıp ölçerek en doğru sonuca ulaşabilirsiniz. Eğer kablolu hız testi yapamıyorsanız, mutlaka modeme yakın olmalısınız. Telefon ya da taşınabilir bir cihaz ile internet hız testi yapmanız daha doğru bir sonuç verecektir. Hız testiniz başladığında, cihazınızın konumu otomatik olarak belirlenir. Ancak bazı durumlarda VPN veya benzeri uygulamalar nedeniyle konumunuz doğru belirlenmemiş olabilir. Cihazınızda bu ayarları kontrol ederek hızınızı yeniden ölçmeniz gerekebilir.  

Hız testi sonucunuzu desteklemek için bir şeyler yapmak isterseniz, internet performansınızı artıracak ipuçlarını buradan edinebilirsiniz. Böylece internet hızı arttırma yollarını keşfederek hızlı internet rahatlığı yaşayabilirsiniz.  

Mbps (Megabit per second), internet hızımızı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Mbps, saniyede aktarılan veri miktarını ve bant genişliğini ifade eder. 1 Mbps saniyede bir milyon bit veri aktarım hızı anlamına gelir. Örneğin; size 20 Mbps hız veriliyorsa, cihazınıza saniyede 20 milyon bit veri aktarabileceksiniz demektir. İnternet sağlayıcınız size ne kadar Mbps verebilirse o kadar hızlı internete sahip olursunuz.

İnternet, su ve elektrik gibi rutin ihtiyaçlarımızdan biri haline geldi. Bu nedenle ideal internet hızı internet kullanım alışkanlıklarınıza göre değişebilir. İnternet kullanırken herkesin yaşadığı sorunlar hemen hemen aynı olsa da bazı durumlarda değişkenlik gösterir. Tabii ki ortak nokta internetin indirme hızını arttırmak olabilir. İnternet indirme hızı ölçme araçları ile download hızınızı öğrenebilirsiniz. Böylece en hızlı internet deneyimlerinden birini yaşayıp yaşamadığınızı öğrenebilirsiniz. 

Günlük internet kullanıcısıysanız web sitelerinde gezinme, forumlarda işlem yapma, çevrim içi bankacılık işlemleri gibi temel düzeydeki pek çok görevi hız testi sonucunda çıkan 4 Mbps ile yerine getirebilirsiniz. 

Günlük kullanıma ek olarak video konferans toplantıları yapan veya çok sık dosya/içerik indirip yükleyen biriyseniz, aynı zamanda interneti kullandığınız alanda çoklu kullanım durumu varsa sizin için download ve upload konusu çok önemli. Bunun için 8 Mbps veya 12 Mbps’ye ihtiyacınız var. 

Dizi/film ya da spor kanalları izlemek sizin için ön plandaysa internet kullanımının değerini bir hayli biliyorsunuz demektir. Bu durumda dikkat etmeniz gereken kriter, yüksek download hızı olmalı. Bunun için en az 24 Mbps ile 35 Mbps hıza ihtiyacınız olacak. 

Video oyun tutkunuysanız çok sık yaşayacağınız problem yüksek ping konusu. Aynı zamanda düşük download ve upload süreleri oyun indirme sürelerinizi de etkileyecektir. Sizin de en az 50 Mbps ile 100 Mbps arasında hıza ihtiyacınız olacak. Hatta fiber internet indirme hızı konusunda daha yüksek standartlara sahip olduğu için, bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz.

Google, Facebook, Netflix gibi şirketlerle gerçekleştirdiğimiz peering anlaşmaları ile kullanıcılarımızın toplu internet trafiğine katılmadan, dünya devi şirketlerin sunucularına doğrudan TurkNet altyapıları üzerinden hızla girmelerini sağlıyoruz. Yaptığımız bu yatırımlar sonucunda da Türkiye’den YouTube, Facebook, Netflix, Steam gibi servislere taahhütsüz ev interneti sayesinde maksimum performansla TurkNet’lilerin ulaşmasını sağlıyoruz. 

İdeal hız ile ilgili ayrıntılı bilgiye ideal internet hızı kaç mbps olmalı yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

İnterneti nasıl kullanmak istediğinize karar verdikten sonra internet hızını ölçme işlemini tamamlama ve altyapı sorgulama yapmanızı öneriyoruz. İyi bir internet hızı kaç Mbit olmalı sorusuna verilecek cevaplar görüldüğü üzere sizin kullanımınıza göre değişkenlik gösteriyor. Sorgulamanızı yaptıktan sonra ihtiyacınıza en uygun seçeneğe yönelebilirsiniz.

Download, Türkçe karşılığı “indirme” olarak bilinir. İnternette bulunan tüm verileri ve dosyaları kendi cihazınıza transfer etme işlemine download denir. Cihazınıza oyun, video, film yüklerken download yapmış olursunuz. İndirme işleminin hızını download hızı belirler. İnternet sağlayıcınızın size verdiği indirme hızına hakim olmak için hız testi internet performansınızı takip edebilirsiniz.
Upload, Türkçe karşılığı ile yükleme olarak bilinir. Yani bu işlem download’ın tam tersidir. Hız testi sonuçlarında ilk dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Upload, cihazınızdaki veriyi karşıya yükleme hızınızı ifade eder. Yani, download işleminde sunucudan veri alırken upload işlemiyle karşıdaki sunucuya veri gönderirsiniz. Upload hızı, karşıya ne kadar hızlı ve sorunsuz veri gönderebileceğinizi belirler.

İnternet bağlantısındaki reaksiyon süresine ping denir. Bilgisayar üzerinden alınan verinin, ilgili sunucuya iletilmesi sırasındaki geçen zaman olarak da açıklanabilir. Bu mesele özellikle online oyun oynayan kullanıcılar için önemlidir. Örnek verecek olursak; bir oyun sırasında ping süresi 30 olarak ölçülüyorsa bunun anlamı verinizin 30 milisaniye içerisinde sunucuya gidip geri geldiğidir. 

Ping süresi düştükçe oyun oynama kalitesi yükselir, çünkü komutlar çabuk yansır ve gecikmeler azalır. Ping süreniz 280 ölçülürse oyun sırasında donmalarla karşılaşabilirsiniz. 

Eğer bir oyunsever iseniz hız testi internet kalitenizi ortaya koyarken ping değerlerine de dikkat etmelisiniz.

Genel olarak Download olarak bilinen internet indirme hızı, hizmetlerimizdeki en önemli değerlerden birisidir. Hatta internet hızı denildiği zaman ilk akla download hızı gelir. Bu sebeple ne kadarlık bir internet indirme hızına sahip olduğumuzu öğrenmek isteyebiliriz. Hizmeti satın alırken çok dikkat etmeyebiliyoruz ya da üzerinden çok uzun zaman geçmiş olabilir.

Yukarıda yer alan internet hız testi aracı ile hem indirme hem yükleme hem de gecikme değerlerinizi öğrenebilirsiniz. Aracı kullanmadan önce internete bağlı cihazların bağlantılarını kesin, tek bir cihaz internete bağlı olacak şekilde “testi başlat” butonuna basın. Ardından yaklaşık bir dakika içerisinde tüm değerlerinizi görebilirsiniz. Burada göreceğiniz download değeri sahip olduğunu megabit cinsinden hızdır. İnternet hızına göre indirme hesaplama araçları ile sahip olduğunuz download hızıyla dosyaları ne kadar sürede indireceğinizi öğrenebilirsiniz.

İnternet altyapınızın desteklediği maksimum hız ile modeminizin desteklediği maksimum hız farklı olabilir. Burada en önemli nokta bu ikisinin uyumlu olması. Eğer altyapınızın desteklediği maksimum hıza göre modeminiz daha düşük bir hızı destekliyorsa, internetinizi düşük hızlarla kullanabilir hatta bazı durumlarda hiç kullanamayabilirsiniz. İnternet indirme hızı arttırma çalışmalarına ilk olarak altyapınıza uygun bir modem seçerek başlayabilirsiniz. Modeminizin desteklediği hızı markanın internet sitesine girerek ya da modemin arayüzüne girerek öğrenebilirsiniz. İnternet hat hızı öğrenme konusunda tüm kullanıcılara yardımcı olması için altyapı sorgulama sayfası hazırladık. Basit bir iki tıklama ile altyapınızın desteklediği maksimum hızı öğrenebilirsiniz.

Bağlantı hızınız anlık olarak değişebilir. Ev içerisindeki kullanım, bölgenizdeki kullanım bu hızları etkileyen başlıca etkenler arasında. Ayrıca operatörünüzün size vaat ettiği internet hızları da kullanım sırasında daha düşük değerlerde karşınıza çıkabilir. Bunun onlarca farklı sebebi var. Siz tüm bunları değerlendirmek, anlık aldığınız hızı görmek için internet hattı hız testi yapabilirsiniz. Ancak en doğru sonucu almak için hız testi yaparken dikkat edilmesi gerekenlere kesinlikle göz atmalısınız.

İnternetinizin hızı mı düşük yoksa bağlantınızda mı bir problem var? Bu soruların cevaplarını Speedtest olarak da adlandırılan hız testi ile bulabilirsiniz. Hız testi, internet bağlantınızın ne kadar hızlı olduğunu gösterir. Bu testte 3 değere bakılır. Bunlar yükleme, indirme ve gecikme değerleridir. Hız testinde normal değerler Mbps cinsinden gösterilirken, gecikme ise ms ile gösterilmektedir. Bu değerler size kullandığınız hızın tutarlığı, kalitesi ve boyutu hakkında bilgi vermekle kalmaz aynı zamanda adresinizdeki en yüksek internet hızını öğrenmenize de yardımcı olur. Doğru sonuç almak için hız testine başlamadan önce tüm güncellemeleri, programları ve cihazları bilgisayarınızdan kapatmayı unutmayın.  

Bu soruların cevapları kullanım alanınıza, interneti kullanma yoğunluğunuza ve evinizde bulunan cihaz sayısına göre değişiklik gösterecektir. Evinizde birden fazla cihaz varsa hızınızın çok daha yüksek olması gerekir. İnterneti çok yoğun kullanıyorsanız düşük hızlar sizi hüsrana uğratacaktır. Unutmayın, yüksek hız daima yüksek performans getirir.

Örneğin, 100 Mbps bir upload hızı ile 500 MB bir dosyayı ortalama 41 saniyede yükleyebilirsiniz. İnterneti evde tek başınıza kullanıyor yükleme hızı için 50 ile 100 Mbps hız yeterli olacaktır. Ancak her geçen gün internet kullanımlarımız değişiyor. İhtiyacımız olan hızlar artıyor. Dünya genelinde gigabit hızlar, özellikle gelişmiş ülkelerde, standart haline gelmeye başladı. Bu sebeple biz yüksek hızları bir lüks değil ihtiyaç olarak görüyoruz. Hız testinde yükleme hızı 1000 Mbps olmalı ki üretim, araştırma artsın. Gigabit seviyelerinde, eşit yükleme ve indirme hızlarının olması gerektiğine inanıyoruz.

Kısacası ideal download ve upload hızı kaç olmalı sorusunun cevabı çeşitli argümanlara göre değişiklik gösteriyor. Bu konu ile ilgili çok daha ayrıntılı bilgi isterseniz Fiber İnternet Upload ve Download Hızı Nasıl Olmalı? adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

En yüksek internet hızı ihtiyacınızı karşılayan hızdır 😊 Ne yazık ki bu sorunun doğru bir cevabı yok. Ancak internet hızlarının gelişimine bakarsak belki ortak bir cevaba ulaşabiliriz. Bundan beş yıl önce ortalama bir kullanıcıya 24 Mbps internet hızı yeterken günümüzde 100 Mbps hız bile az gelebiliyor. Aslında bunun sebebi kullanımlarımızın, ihtiyaçlarımızın ve internetin değişiyor olması. Şu an tüm tükettiğimiz içerikler yüksek hızlara ihtiyaç duyuyor. İster film izleyin ister oyun oynayın hepsini en rahat şekilde yapabilmek için yüksek hızlara ihtiyacınız var. Bu sebeple gelişmiş ülkelerde giderek yaygınlaşan 1000 Mbps hız, günümüzde ev kullanıcısı için en iyi çözüm diyebiliriz.

İnternet hızınızın düşmesinin pek çok farklı nedeni olabilir. Tasalanmaya hiç gerek yok. Çünkü birkaç basit yöntemle internet hızınızı kolaylıkla artırabilirsiniz. İşte bunlardan bazıları şöyle;

  • Önce temizlik! Bilgisayarınızda virüs taraması yapın ve siz farkında olmadan sadece internetinizin değil, bilgisayarınızın da yavaşlamasına neden olan virüslerden hemen kurtulun.
  • Peki, en iyi çözümün aslında kablolu internet olduğunu söylersek ne dersiniz? Evet, kablolu internet düşünülenin aksine internet hızınızı artırmak için en iyi yöntemdir. Hem hızınız artar hem de veri kaybınız olmaz.
  • Eğer interneti evde tek başınıza kullanıyorsanız mutlaka modeme yakın olmanızı öneririz. Şayet ortak bir kullanımdan bahsediyorsak, mutlaka ev içerisinde herkesin internet hızından eşit bir şekilde yararlanabileceği ortak bir nokta bulunmalı.
  • Evinizde veya ofisinizde modemi yakınlaştıramıyorsanız bir wifi güçlendirici edinerek daha güçlü sinyaller alabilirsiniz. Ayrıca yenilik her zaman güzeldir. Modeminizi 3 yılda bir yenilemenizi öneririz.
  • Cihazlarınızı ve yazılımlarınızı da sürekli güncellemeyi unutmayın.
  • Evinizdeki eşyaların modeminizin yaydığı sinyali etkileyerek internet hızınızın düşmesine neden olabileceğini biliyor muydunuz? Bu yüzden modeminizin yüksek bir yerde konumlanmasına özen gösterin.

 

Tabii ki internet hızını artırmanın bambaşka yolları da var.  Çok daha fazla bilgi için İnternetinizin Performansını Nasıl Artırırsınız? İşte Size Birkaç İpucu adlı blog yazımıza göz atmayı unutmayın.  

Hız testi sonucunuza göre aldığınız hız, 100 Mbps’nin altında.

Daha iyi bir internet deneyimi için size yardımcı olabiliriz.
İnternetin geleceğini bizimle birlikte yazdığınız için teşekkür ederiz.

Hızınızı artırmak ve çok daha iyi bir deneyim yaşamanız için çalışmalarımız devam ediyor.

Konu hız olunca TurkNet hep zirvede!

Siz de 1.000 Mbps’ye varan hızlardan yararlanmak için hemen altyapınızı sorgulayın ve alabileceğiniz maksimum hızı öğrenin.

Bireysel
KOBİ
Kurumsal
Wholesale